Dyreinternater redder hundeliv

Hvert år aflives ca. 15.000 sunde og raske hunde, fordi hundeejerne ikke har sat sig tilstrækkelig ind i, hvad det vil sige at have hund. Men det behøver ikke være sådan. Dyrenes Beskyttelse har oprettet et landsdækkende net af internater, hvor det er muligt at aflevere sin hund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogen bryder grædende sammen. Andre kommer luskende med røde ører. Og atter andre kommer og går med et ligegyldigt smil på læben. Hanne Hermann, leder på Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde, har set det hele, men hun er bare glad for, at hundeejerne kommer. For det betyder, at endnu en hund får en chance. En chance for et nyt liv i stedet for den sidste sprøjte hos dyrelægen.

Internatet i Roskilde er en del af det landsdækkende net af dyreinternater, som Dyrenes Beskyttelse har oprettet. Sidste år sikrede de 15 internater et nyt hjem til 1.328 hunde - eller det der svarer til cirka fire hunde om dagen. Og behovet for pladser har været støt stigende.

»For nogle år siden var der ikke nær så stort pres på os. Men det er der i dag. Det er mit indtryk, at mange hundeejere giver op og slet ikke har gjort sig de fornødne tanker om det at anskaffe sig hund. De ligger under for børnenes plagen, eller også har de simpelthen for travlt i hverdagen. Heldigvis kommer flere nu til os i stedet for at aflive deres hund, og dermed er de med til at give hunden en chance mere,« siger Hanne Hermann, der oplyser, at det særligt er omkring juletid og i sommermånederne, at indleveringen af hunde stiger.

På kontoret i Roskilde har Hanne Hermann taget imod mange hundeejere, for hvem lille Fido med de engang så bedårende øjne er blevet til en plage og evindelig kilde til dårlig samvittighed. Hvor den eneste udvej reelt er sprøjten eller internatet.DE 12 HUNDE, der denne tidlige forårsdag løber omkring i de store løbegårde uden for Roskilde, er heldige. De har fået en chance mere. Først i Hanne Hermanns varetægt. Senere hos en ny familie.

Men før de når så langt, skal de igennem en grundig fysisk og psykisk undersøgelse af en dyrelæge og internatets dyrepassere. De vurderer hundens generelle helbredstilstand og aggressivitet. Det afgørende spørgsmål er, hvorvidt den egner sig til videreformidling eller ej.

Gør den ikke det, er aflivning ofte den eneste anden løsning. På internatet i Roskilde fandt man sidste år plads til 325 hunde. Kun ganske få hunde blev aflivet på grund af alderdom eller aggressivitet.

»Det allerbedste er, når vi finder nye hjem til vores dyr. Det gør vi heldigvis tit. I gennemsnit går der 3-4 uger fra en hund kommer ind, til den er afsat igen,« siger Hanne Hermann.

Det er imidlertid ikke alle, der kan hente sig en billig internatshund. Prisen er godt nok den samme, 2.000 kroner uanset størrelse og stamtavle, men internatslederen giver ikke en hund videre uden en grundig samtale med de nye ejere.

»Nogle gange ringer folk og siger: »Vi vil have hund. Det er lige meget hvilken, bare en hund.« Den slags mennesker hjælper vi aldrig, for det er dømt til at gå galt. Folk skal selv møde op herude, og så ser vi, om kemien passer mellem hund og de måske kommende ejere. Gør den det, har vi reddet en hund fra aflivning, og vi har forhåbentlig også glædet en familie.«

Det koster 500 kroner at aflevere sin hund på et af Dyrenes Beskyttelses internater. Til sammenligning koster det cirka 900 kroner at få sin hund aflivet ved dyrelægen.Dyrenes Beskyttelse har 15 internater landet over. På www.dyrenes-beskyttelse.dk er der en komplet liste over, hvor de ligger, og hvordan man kommer i kontakt med dem. Det koster 500 kroner at indlevere sin hund. Og 2.000 kroner at købe en hund fra et af internaterne. Roskilde Internat dækker hele Øst-sjælland. De har åbent 365 dage om året. Leder Hanne Hermann kan kontaktes på: internat@mail.dk eller tlf. 46 32 20 30.chr@berlingske.dk