Dukkede op med babyolie i den ene hånd og et videokamera i den anden: Her er de første detaljer i Weinstein-sagen

Anklageren var ikke bleg for at tegne grafiske detaljer for de 12 nævninge på første dag i retten.

 

Onsdag gik retssagen mod den tidligere filmproducer Harvey Weinstein for alvor i gang. Weinstein står ved retten i New York tiltalt for overgreb mod to kvinder, blandt andet fuldbyrdet voldtægt.

Engang en af de mest magtfulde mænd i underholdningsindustrien og en anerkendt producer bag flere Oscar-vindende film som »Pulp Fiction« og »Shakespeare in Love,« forsøger anklagerne nu at tegne et billede af en 140 kilo stor tyran, en sexforbryder, der gentagende gange brugte sin magt og indflydelse i filmbranchen som et greb til at voldtage, ydmyge og manipulere kvinder, der forsøgte at gøre karriere i Hollywood. Det skriver The New York Times.

Undervejs sad Weinstein selv og rystede på hovedet.

»Beviserne viser tydeligt, at manden der sidder dér, ikke bare var en Hollywood-sværvægter, men en voldtægtsforbryder,« sagde en af anklagerne, Meghan Hast, mens hun pegede hen mod Weinsteins plads i retten.

Hast var ikke bleg for at give retten en smag for de grafiske detaljer af flere af overgrebene. Før et af overgrebene skulle Weinstein angiveligt have sprøjtet erektionsmedicin direkte ind i sin penis. Et overgreb på skuespillerinden Annabella Sciorra begyndte med, at Weinstein angiveligt dukkede op uden varsel foran hendes hotelværelse kun iført undertøj med babyolie i den ene hånd og et videokamera i den anden.

Derudover forsøgte Harvey Weinstein angiveligt også at tvinge en tredje kvinde til at have sex med ham og hans assistent med ordene »sådan fungerer branchen«, sagde anklager Meghan Hast, med henvisning til at Weinstein skulle have forsøgt at manipulere kvinden til sex.

Forsvarer: Det var samtykkende forhold

Weinsteins navn kom på alles læber i efteråret 2017, da omkring 40 kvindelige skuespillere stod frem og sagde, at filmproducenten havde udsat dem for sexchikane eller seksuelle overgreb, hvorefter #MeToo-bevægelsen for alvor tog fart. I alt er omkring 100 kvinder siden 2017 stået frem med historier om seksuelle forulempelser begået af Weinstein, angiveligt gennem flere årtier, hvorfor mange af anklagerne derfor er forældede.

Mens anklagerne beskrev Weinstein som en tyran, slog Weinsteins hold af forsvarsadvokater tilbage med argumenter om, at der var tale om samtykkende forhold. Forsvarsadvokaten Damon Cheronis understregede i sit åbningsargument, at Weinstein hverken var et seksuelt rovdyr eller en »master manipulator«, og at kvinderne bag anklagerne bevidst havde involveret sig i forhold med Weinstein med det formål at fremme deres egne karrierer.

Weinsteins tidligere produktionsassistent Mimi Haleyi er den ene af de to kvinder, sagen kredser om. Hun hævder, at hun blev tvunget til at modtage oralsex i Weinsteins lejlighed i 2006. For første gang i hele sagen mod Harvey Weinstein blev den kvinde, som hævder, at Weinstein voldtog hende på et hotelværelse i New York i 2013, onsdag identificeret.

Der er tale om en amerikansk skuespillerinde ved navn Jessica Mann.

Der ventes at falde dom 6. marts, hvor et nævningeting bestående af syv mænd og fem kvinder skal afgøre, om Weinstein er skyldig eller ej.