»Du er for mørk til at være her,« sagde den kendte norske tv-vært. Nu er han blevet politianmeldt

Den norske komiker Atle Antonsen har nu, tre uger efter en hændelse på en natklub, lagt sig fladt ned.

Atle Antonsen er netop nu vært på en række tv- og radioprogrammer, herunder den norske version af tv-programmet »Stormester«, som i Norge hedder »Kongen befaler«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Discovery/pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden tirsdag har det store diskussionsemne i Norge været, at en kendt debattør har politianmeldt en kendt komiker for »hadefulde ytringer«.

For tre uger siden var en kendt norsk-somalisk debattør, digter og forfatter, den 25-årige Sumaya Jirde Ali, en tur på Bar Boca i Oslo med sin veninde, Cathrine Linn Kristiansen, som er leder af Kvinnefronten, en norsk feministisk organisation.

Byturen endte ubehageligt, da de to kvinder mødte 53-årige Atle Antonsen, der er skuespiller, komiker og manuskriptforfatter, og som gennem 20 år har været en af Norges mest kendte.

I et Facebook-opslag tirsdag skrev Sumaya Jirde Ali, at hun siden den aften for tre uger siden har haft svært ved at sove og spise, og at hun i professionelle og private sammenhænge ikke har været ordentlig til stede.

Sumaya Jirde Ali skrev videre, at hun i høj grad har været i tvivl om, hvorvidt hun skulle offentliggøre historien, men at hun gør det, fordi hun finder det uretfærdigt, at det er hende, og ikke Antonsen, som skal »bære på det«.

Ifølge Sumaya Jirde Ali kom Atle Antonsen i løbet af aftenen hen til bordet, hvor hun sad med sin veninde. Hun har tidligere mødt Antonsen, og han har engang sendt hende en opbakkende sms, på et tidspunkt hvor hun var ude for en »hetz«.

Men efter at Antonsen talte til Sumaya Jirde Ali på engelsk, og hun svarede ham på norsk, udviklede situationen sig ifølge hende sig voldsomt.

Bad hende »holde kæft«

Sumaya Jirde Ali er forfatter til fire bøger og er aktiv i samfundsdebatten om emner som racisme og sexisme. Hun er derudover redaktør på det feministiske magasin Fett. Fold sammen
Læs mere
Foto: Beate Oma Dahle.

Antonsen skal have råbt »Shut the fuck up«, altså »hold din fucking kæft«, flere gange, ligesom han angiveligt først sagde, at »du er for mørk til at være her« og sidenhen højlydt spurgte de »tre hvide gæster« ved nabobordet, om ikke også de synes, at Sumaya Jirde Ali var for »mørkhudet« til at være på baren, skrev Sumaya Jirde Ali i sin yderst detaljerede beskrivelse af aftenen, som kan læses nedenfor.

I opslaget skriver hun også, at hun har politianmeldt Antonsen, som angiveligt også fysisk holdt hende tilbage flere gange, da hun rejste sig for at ville forlade baren.

Hun navngav også en række andre norske kendisser, som var til stede på aftenen. Ingen af de andre gæster på baren gjorde ifølge Sumaya Jirde Ali noget ved situationen – indtil den norske komiker Maria Stavang fysisk stoppede Atle Antonsen ved at holde rundt om ham.

Der er i skrivende stund 1.500 kommentarer på opslaget – både med opbakning, men også med den skepsis man kender fra #metoo-debatten i Danmark.

Nogle mener, at det slet ikke matcher Antonsens politiske holdninger at være racist, mens andre mener, at optrinet må være en fejlslagen vits.

»En skøn fyr«

En skriver for eksempel:

»Jeg har ikke læst hele dit indlæg, men jeg må sige, at Antonsen er en skøn fyr. Han er ikke racist på nogen måde. Når du går på en bar med mange mennesker, må du kunne tåle at høre en masse negativitet. Folk er fulde af at sige en masse mærkelige ting. Det er ikke i orden, hvad Antonsen sagde, han har sagt undskyld og lagt sig. Så jeg må spørge om et. Hvorfor vil du klage? Kunne du ikke acceptere undskyldningen i stedet for at gå til medierne? Er det for at få opmærksomhed?«

Antonsen havde skrevet en slags undskyldning til Sumaya Jirde Ali fire dage efter hændelsen: »Jeg undskylder i hvert fald dybt, hvis det endte med, at jeg sårede dig.«

Undskyldningen hjalp dog ikke, skriver Sumaya Jirde Ali i sit opslag, fordi hun ikke er såret, men rystet.

Efter politianmeldelsen ville Antonsen først ikke udtale sig med begrundelsen, at han ikke ville kommentere sagen på grund af anmeldelsen til politiet.

Tirsdag eftermiddag udtalte en repræsentant for Discovery, som udsender »Kongen befaler«, hvor Antonsen er vært, at man tog sagen alvorligt, og at handlingerne som, Sumaya Jirde Ali har beskrevet, er »uacceptable«, oplyser NRK.

Et par timer senere undskyldte Antonsen i et Facebook-opslag.

Troede ikke, han var racist

»Hvad, der skulle være en hyggelig aften med øl og samtale, endte i katastrofe. Det kan jeg takke en person for: mig selv. Ofret for katastrofen er Sumaya Jirde Ali,« skrev Antonsen og fortsætter:

»Jeg har altid respekteret Sumaya. Hun er et forbillede og en stærk og vigtig stemme. Det var mit udgangspunkt, da jeg gik over for at tale med hende. Som alle forstår, gik det rigtig galt. Undskyld, Sumaya Jirde Ali. Undskyld til alle ​​jer, der var til stede den aften. Og undskyld til alle jer andre, der bliver sure eller kede af mit ekstremt klodsede forsøg på at være sjov.«

Antonsen skriver, at han skal revurdere sit forhold til alkohol, og at hans opførsel slet ikke stemmer med, hvordan han opfatter sig selv.

»Jeg troede aldrig, at det kunne være muligt for mig at være racist. Efter denne aften og disse idiotiske kommentarer indser jeg, at jeg er nødt til at gå et par runder med mig selv,« slutter opslaget fra Atle Antonsen.

Atle Antonsen er indtil videre »fritaget« fra at være vært på radioprogrammet »Misjonen« på norsk P4, mens man afventer statsavokatens beslutning om, hvorvidt der skal rejses sigtelse, skriver Nettavisen.