Dronning Margrethe i stort interview: Jeg har aldrig haft en plan

I stedet har Dronningen forsøgt at fornemme sig frem og ladet sine sønner gøre det samme.

Man lærer det hen ad vejen, siger dronning Margrethe om sin tilgang til at være regent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongehusets succes og evne til at tilpasse sig tiden kan ikke tilskrives en udførlig plan, som dets medlemmer med Dronningen i spidsen har fulgt til punkt og prikke.

Tværtimod har det snarere været et spørgsmål om at tage stilling fra dag til dag og jævnligt spørge sig selv, om institutionen er på rette vej.

Det forklarer dronning Margrethe, der i dag kan fejre 50 år på tronen, i et stort interview til B.T.

»Jeg har aldrig haft sådan nogle fine, dyre planer over, hvordan tingene skulle være, eller nogle særlige mål, andet end at forsøge at gøre mit job så godt, jeg kan. Det var fra begyndelsen meget løst, hvor min mand og jeg tog det hen ad vejen, som det kom. Det tror jeg egentlig altid, jeg har gjort, mere eller mindre,« siger Dronningen til B.T.

I stedet har dronning Margrethe tilladt sig at lære hen ad vejen og holdt fast i det, som fungerede.

På samme vis har også kronprins Frederik og prins Joachim skullet finde hver deres foretrukne måde at gøre tingene på, fortæller Dronningen i interviewet:

»Jeg har aldrig haft nogle meget præcise forestillinger om, hvordan det skulle gøres. Jeg har altid, tror jeg, forsøgt at fornemme mig frem på en forholdsvis daglig basis. Det er måske naivt af mig, at jeg ikke har lagt mere strategiske planer, men det ligger åbenbart ikke til mig. Min tilgang er, at man lærer det hen ad vejen.«