DR radiovært fortæller om sin oldefars indsats i kampen mod nazismen i ny DR-dokumentar om Bornholm

En politimand og en officer fra klippeøen sendte vigtige oplysninger om tyske V1-raketter til briterne. Ny DR-dokumentar giver en bevægende skildring af forløbet og konsekvenserne.

Et fund af en hidtil ukendt tysk rakettype under Anden Verdenskrig fik alvorlige konsekvenser for to danskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Löfstedt/DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Johannes Hansen, der var politimand på Bornholm, og officeren Christian Hassager Christiansen, der også opholdt sig på øen, blev en dag i 1943 kaldt ud til en mark, hvor en mystisk raket var havareret. De to mænd så, at det var en tysk raket af en type, de ikke kendte, og gættede på, at der måtte være tale om være et prøveeksemplar af en helt ny rakettype.

Johannes Hansen tog fotografier, og Christian Hassager Christiansen tegnede og noterede detaljer om raketten, og fotografierne og notaterne om opdagelsen blev sendt til flere danske modstandsfolk, der sørgede for, at de kom videre til London.

Pelle Peter Jencel er fortælleren, der beretter om sin families skæbne under krigen. Nicolai Jandorf spiller politimanden Johannes Hansen, og hans søn Henning spilles af Lasse Kehlert Øhrstrøm. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR/Anders Löfstedt, Tobias Gundorff.

Johannes Hansens oldebarn, DRs Pelle Peter Jencel, fortæller historien om sin oldefar og fundet af flyet i DRs nye dokumentar i to afsnit, »Bomberne over Bornholm«, hvor han også taler med Johannes Hansens to sønner, Henning og Jørgen Fält-Hansen. Den ældste af disse, Henning, viser sig at være en glimrende fortæller, der blandt andet kan berette, hvordan det lykkedes tyskerne at finde Johannes Hansens notater og fotografier under en ransagning i Helsingør. Johannes Hansen og Christian Hassager Christiansen blev ført til København af tyskerne og underkastet forhør, og mens Johannes Hansen undgik egentlig mishandling, blev Christian Hassager Christiansen underkastet hård tortur.

Samtalerne med sønnerne suppleres af dramatiserede scener med skuespillere og en række historikere, der giver deres vurdering, og det fungerer faktisk rigtigt godt, dels fordi det er fortalt i en neddæmpet tone, dels fordi Pelle Peter Jencel får Henning Fält-Hansen til at fortælle troværdigt og fint om forløbet.

Mens Johannes Hansen blev sluppet fri og rejste tilbage til Bornholm, fik fængselsopholdet og torturen alvorlige konsekvenser for Christian Hassager Christiansen. Han fik depressioner efter krigen og begik selvmord i 1960. Den del af historien fortælles ligeledes neddæmpet af hans søn, Ole Hassager, der så de sår på kroppen, hans far havde fået under forhør. Det er meget gribende fortalt.

Efter hjemkomsten til Bornholm involverede Johannes Hansen sig i modstandsarbejde og flygtningehjælp, og til sidst var faren for hans liv så stor, at han sammen med sin familie valgte at flygte til Sverige. Også denne del af historien berettes med Henning Fält-Hansen som vidne og med dramatiserede scener.

Levende og bevægende fortælling

Anden del af »Bomberne over Bornholm« fortæller om den sovjetiske befrielse af øen. Bornholmere, der oplevede de 11 måneder, hvor sovjetiske soldater var til stede, fortæller om deres oplevelser, og igen er det Henning Fält-Hansen, der er hovedfortælleren. Han fortæller om sit møde med russerne og om sine forældres reaktioner på en befrielse, der efterhånden oplevedes som en besættelse, mens en række historikere giver deres vurdering af, hvorfor besættelsen trak ud, og om de danske myndigheder handlede klogt.

Det hele er blevet til en levende og bevægende fortælling, ikke alene om V1-raketten, men også om en families skæbne i de år. Det er godt skruet sammen, de dramatiserede scener virker troværdige og er fint spillet, og ikke mindst er Henning Fält-Hansens vidneudsagn guld værd for udsendelsen.

En god håndfuld danske histoikere medvirker, og det er i sig selv fint, men man savner, at filmholdet også havde fået en britisk historiker i studiet. Ingen betvivler, at oplysningerne om V1-raketten var vigtige, men briterne havde også andre informationer til rådighed om de tyske raketter. Hvor afgørende vigtige var de danske oplysninger?

Men denne mangel skal ikke skjule, at dokumentaren er meget fin og lægger sig i den bølge af dokumentarfilm, der i de seneste år er blevet lavet af børnebørn og nu et oldebarn om krigens tid og familiers skæbne. Den viser, hvor levende krigstiden endnu er.

»Det er blevet en levende og bevægende fortælling.«


Bomberne over Bornholm

Vært: Pelle Peter Jencel. Manuskript: Andreas Garfield Instruktion: Tobias Gundorff Boesen

Kan streames på dr.dk