Donald Trump til Fox News: »Lad være med at arbejde sååå hårdt på at være politisk korrekte«

To højtprofilerede studieværter på den højreorienterede nyhedskanal Fox News er kommet i modvind efter udtalelser, som har gjort mange rasende. Men Donald Trump bakker dem 100 procent op.

Donald Trump: »Vær stærke og vind, vær svage og dø!« Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik S. Lesser/EPA

»Vær stærke og vind, vær svage og dø! Hold jer til sandheden ...«

Ordene var Donald Trumps. Adressaten var Fox News. Anledningen var en række opsigtsvækkende udtalelser fra to af den konservative amerikanske nyhedskanals højtprofilerede studieværter. Mange er blevet fortørnet over det, de har sagt, og da det søndag stod klart, at den ene af studieværterne, den tidligere dommer Jeanine Pirro, ligefrem var blevet suspenderet, gik præsidenten til tasterne. Han skrev blandt andet:

»Få @Jeanine Pirro tilbage! De radikalt venstreorienterede demokrater, der arbejder tæt sammen med deres elskede allierede fake news-medierne, bruger alle tænkelige kneb for at tvinge flertallet i vores land til TAVSHED. De kører kampagner for at få fjernet @FoxNews-værter, der klarer sig godt.«

Studievært i modvind: Jeanine Pirro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Theiler/AFP.

Donald Trump

»Fake news-medierne bruger alle tænkelige kneb for at tvinge flertallet i vores land til TAVSHED.«


Jeanine Pirro kom i modvind, da hun i programmet »Justice with Judge Jeanine« satte spørgsmålstegn ved, hvor amerikansk det nyvalgte demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus, Ilhan Omar, fra Minnesota egentlig er.

Med henvisning til at Ilhan Omar bærer hijab, spurgte Jeanine Pirro retorisk, om Ilhan Omar mon ikke også støtter sharialovene, når hun nu er så muslimsk, som hun er, og om hun ikke dermed har en holdning, der går stik imod USAs forfatning? Udtalelserne fik Fox News til at tage det usædvanlige skridt at tage offentligt afstand fra hendes udtalelser, aflyse hendes program, der normalt sendes i bedste sendetid lørdag aften, og suspendere hende.

Primitive abekatte

Kontroversen om Jeanine Pirro, der dækkes intenst af amerikanske medier, kom, bare få dage efter at medieovervågerne Media Matters for America offentliggjorde lydklip fra udsendelser fra årene 2006-2011, hvor en anden nuværende Fox News-stjerne, Tucker Carlson, udtaler sig om blandt andet udenrigspolitik. Et sted siger han om Irak, at det er »et luset sted«, fyldt med »primitive abekatte«. Et andet sted, at Irak huser »en kultur, hvor folk ikke bruger toiletpapir og gafler«.

Der er meget mere af samme skuffe, men Tucker Carlson har ikke beklaget. I stedet har han kaldt Media Matters for Americas initiativ for ren mobning og peget på, at der er tale om gamle udtalelser, og at citaterne i øvrigt er taget ud af sammenhængen. Media Matters for America har svaret tilbage, at de ikke tager stilling til indholdet af, hvad Tucker Carlson har sagt, men blot minder om det. Så kan folk selv kan tage stilling.

Uanset hvad: Fox News har allerede mistet annoncører på grund af balladen, og mandag reagerede Ilhan Omar på præsidentens udmeldinger med følgende uoversættelige tweet:

»I am sorry Mr. @realDonaldTrump. I am for real, you can’t #MuslimBan us from Congress!«

Hvad Donald Trump  angår, understregede han sin opbakning til Jeanine Pirro og Tucker Carlson i en tweet, som han skrev i weekenden, også denne gang henvendt til Fox News:

»Lad være med at arbejde sååå hårdt på at være politisk korrekte, for det vil bare få jer ned med nakken, fortsæt med at kæmpe for vores land.«