Døde popstjerner tager på turné i USA og Storbritannien

Hologrammer af legenderne Buddy Holly og Roy Orbison giver en række koncerter med levende korsangere og et levende orkester. Billetsalget åbner 29. marts.

Joe Maulden (tv), Buddy Holly (i midten) og Jerry Allison (th) som The Crickets. Udateret foto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF

Turneen er blevet døbt »Rock ‘N’ Roll Dream Tour«. Den går til både Irland, Storbritannien og USA. Stjernerne er Roy Orbison, der døde 52 år gammel i 1988, og Buddy Holly, der omkom ved en flyulykke i 1959, 22 år gammel.

Baggrunden for turneen er, at virksomheden BASE Hologram har genskabt de to popikoner som hologrammer og hyret et band og nogle backingsangere til at bakke dem op. BASE Holograms formand og CEO, Brian Becker, er begejstret. Han skriver på virksomhedens hjemmeside, at de to musikere »definerede rock and roll som genre, både hvad angår sangskrivning, indspilningsteknik og standardbesætningen i  et band.«

Roy Orbisons søn, Roy Orbison jr., glæder sig også:

»Det er mere end bare cool og noget helt særligt.«


»Far jammede med Buddy i Lubbock, Texas, og var med til at ændre  musikhistorien, da han fik Norman Petty Studios til at interessere sig for Buddy. Senere gengældte Buddy tjenesten ved at indspillet to af fars sange på sit første album med The Crickets. Det er mere end bare cool og noget helt særligt, at de to nu kan tage på verdensturné sammen,« siger Roy Orbison jr. til magasinet Rolling Stone. Og han tilføjer:

»At vi nu er i stand til at genåbne hans (Roy Orbisons) legendariske sangbog og igen at høre hans stemme i en stor koncertsal er en både transcendent og katarsisagtig oplevelse.«

Amy Winehouse som hologram

Roy Orbison og Buddy Holly er ikke de eneste store afdøde, BASE Hologram har haft de teknologiske fingre i. Sangeren Amy Winehouse, der døde 27 år gammel i 2011, skulle have været frontfigur i et show, der - ligesom koncerterne med Buddy Holly og Roy Orbison - skulle have involveret et liveband, og som skulle være løbet af stablen første gang sidst i 2019. I februar meddelte BASE Hologram imidlertid, at planerne var blevet udskudt på ubestemt tid. BASE Hologram begrundede beslutningen i et tweet:

»Da vi udviklede konceptet for denne meget ambitiøse, state-of-the-art-hologram/udvidede-reality-teater-event, som virkelig skulle have fanget Winehouses geni og utrolige kunstneriske og sociale evner, stødte vi ind i nogle unikke udfordringer og nogle sensitive ting.«

Billetsalget til de europæiske koncerter med Roy Orbison og Buddy Holly åbner 29. marts. Eftersom de to stjerner optræder i form af hologrammer og derfor kan være flere steder på én gang,  vil turneen i Europa blive kørt parallelt med turneen i USA.