Disse ti danske sange tjente flest penge i 2020: »Bekræfter desværre en beklagelig tendens«

Streaming fylder mere og mere på Kodas årlige liste over danske sange med den største indtjening. Men listen er igen i år præget af et iøjnefaldende fravær.

Lord Sivas hit sætter sig solidt på førstepladsen over mest indtjenende danske sange i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt sidste års mest indtjenende danske musiknumre er der igen i år ifølge Koda et »iøjnefaldende fravær«.

Det kan ses på musikorganisationen Kodas liste over de ti danske hit, der i 2020 tjente flest penge i Danmark.

Med sangen »Paris«, der året forinden lå nummer otte på listen, indtager Lord Siva & Vera førstepladsen. Hittet har både klaret sig godt i radioen og på streamingtjenesterne.

»Det ligner en god cocktail, hvis man skal nå toppen af hitlisten,« skriver Koda i en pressemeddelelse.

Her oplyser de også, at streaming har en større og større betydning. For halvdelen af sangene på hitlisten stammer mere end 25 procent af indtjeningen fra streaming, mens resten primært kommer fra radioafspilninger. For både »Gonzo« af Suspekt og Emil Stabils »En sang« er det mere end 60 procent.

Få kvinder på listen

Kvindelige sangskrivere glimrer igen i år ved deres fravær. Ud af i alt 47 sangskrivere, der har deres navn på Kodas top-10, er kun seks kvinder.

Det drejer sig om Ilsey Juber, Jennifer Owen Youngs, Lauren Pritchard, Taylor Monet Parks, Lina Hansson og Alphabeat-forsanger Stine Bramsen Simonsen. Som navnene måske afslører, er det kun den sidstnævnte, der faktisk kommer fra Danmark.

Ved årsskiftet udgav Koda for første gang en kønsstatistik. Den viste en markant ubalance i indtjeningen mellem kønnene. I 2019 gik ti procent af Kodas samlede udbetalingsbeløb til kvinder.

»Fraværet af kvindelige sangskrivere bekræfter desværre en beklagelig tendens, der er generel i branchen, og som vil kræve et langt, sejt træk at få gjort op med,« siger Kodas direktør, Gorm Arildsen, i en pressemeddelelse.

»Det ændrer dog ikke på, at der selvfølgelig er al mulig grund til at hylde de kunstnere, der nåede toppen i 2020, og ikke mindst Lord Siva & Vera, som har formået at fastholde en solid succes over så lang en periode.«

Mandag kunne Koda berette, at coronakrisen har kostet de danske musikere dyrt. Tal fra organisationens årsberetning viser, at musikerne fik udbetalt 76 procent mindre af Koda for koncerter i 2020 sammenlignet med året før.