Disse problemer tør unge ikke tale med andre om

Ungdommens Røde Kors’ samtaletilbud UngPåLinje fejrer 25 års jubilæum. Tilbuddet er stadig populært, og det er især tanker om selvmord, kærlighed, sex og ensomhed, der i dag fylder hos de unge.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen

Kærestesorger, en følelse af ensomhed i hverdagen eller prekære spørgsmål om sex.

I 25 år har unge kunnet ringe og få anonym rådgivning af andre unge via Ungdommens Røde Kors’ (URK) tilbud UngPåLinje, og tilbuddet er stadig aktuelt. I 2014 fik UngPåLinje 3.105 henvendelser fra unge, og i første halvår af 2015 er tallet oppe på 2.200.

En opgørelse fra URK viser, at de unge især ringer for at snakke om kærlighed, om deres familie og om ensomhed. Et nyere tilbud, hvor unge kan chatte med frivillige i stedet for at ringe op, bruges i høj grad til at vende tanker om selvmord, kærlighed og selvskade.

»Helt grundlæggende handler det om at have et andet menneske i røret, som også er ungt, og som lytter uden at få penge for det. Det giver alle unge en mulighed for at få en fortrolig. For mange af dem, der ringer ind, er det første gang, de sætter ord på nogle af de svære ting, de oplever i hverdagen. Det viser, at de mangler nogen, de kan gå til,« siger formand for URK, Amalie Utzon.

UngPåLinje var Danmarks første tilbud af sin slags. I dag findes der over 70 professionelt understøttede rådgivningslinjer.

»Det er godt, at vi har UngPåLinje, men det ville være bedre, hvis vi havde nogle fællesskaber både i skolen, i fritiden og i de unges egne sociale omgangskredse, der kunne rumme de svære følelser. Det håber jeg, vi bliver bedre til at udvikle,« siger Amalie Utzon.

Ifølge formanden er det en opgave, som vi alle sammen skal være med til at løse.

»Vi skal blive bedre til at tale om det, der er svært, og invitere ind bag om præstations-Facebook-glansbilledet,« siger hun.

URK fejrer lørdag jubilæet med et arrangement, hvor blandt andre tidligere folketingsmedlem Manu Sareen, og tidligere formand for Børnerådet Lisbeth Zornig deler ud af deres erfaringer med unges problemer i 1990 og 2015.