Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En hemmeligholdt politisk aftale om at sælge et historisk slot nord for København er blevet skrinlagt. Det skriver Danske Kommuner.
Det sker, efter at blandt andre Berlingske for en måned siden kunne fortælle, at Slots- og Kulturstyrelsen, som ejer Charlottenlund Slot, stod med planer om at sælge slottet, som blev bygget i 1733. På det tidspunkt fortalte Mads Hedegaard, direktør for Charlottenlund Slot ApS, om sine bekymringer:
»Skrækscenariet er, at en eller anden prins fra Kuwait lægger sin klamme hånd på slottet. Så er det bare money, money, money, hvor mange penge kan staten tjene på det, og når prinsen så løber ind i bøvl med fredningsmyndighederne, så vil han på et eller andet tidspunkt sige ‘fuck jer’ og bare lade det forfalde. Og det er der jo ikke nogen, der kan sige noget til,« sagde Mads Hedegaard dengang.
Danske Kommuner skrev i marts om den indtil da hemmelige aftale mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, De Konservative og Venstre, som havde besluttet at sælge slottet. Men nu siger kulturordfører Jan E. Jørgensen (V) til Danske Kommuner, at aftalen er revet itu.
»Fordi vi synes, det er en dårlig idé. Der har været nogle misforståelser undervejs i processen, som jeg ikke vil rippe op i her. Men vi er blevet enige om, at vi ikke sælger Charlottenlund Slot alligevel,« siger Jan E. Jørgensen til mediet.
Jesper Marcus (K), byrådsmedlem i Gentofte, udtaler til Danske Kommuner, at han er bekymret over processen, som han kalder »underlig«, men er alligevel glad for, at salget er afblæst. Han nævner også, at der er andre slotte i Gentofte, som man kunne frygte kunne blive solgt.
Berlingskes arkitekturredaktør, Holger Dahl, forstår godt den bekymring; staten ejer jo mange gamle, fine bygninger, som kunne indbringe midler, der blandt andet kunne bruges til den grønne omstilling eller i forbindelse med krigen i Ukraine.
»Hvis man skal forsvare beslutningen, er dilemmaet, at der naturligvis er en øvre grænse for, hvor mange historiske bygninger, vi har råd til at opkøbe eller beholde og holde væk fra kommerciel udnyttelse. Når det så er sagt, ville man jo heller ikke sælge Amalienborg Slot for økonomiens skyld, så der mangler en mere generel beslutning om retningslinjer for, hvad staten skal beholde, og hvad man skal sælge,« siger Holger Dahl.
Ikke nødvendigvis nogen skønhed
Gyldenlund, som området hed dengang, blev givet til prinsesse Charlotte Amalie af prinsessens bror, kong Christian 6., i 1730. Charlotte Amalie fik bygget Charlottenlund Slot, der har navn efter hende. Det daværende kronprinspar, Frederik (8.) og Louise (af Sverige), rykkede ind i 1869, og det var dem, der lod arkitekten Ferdinand Meldahl forestå en radikal ændring af slottet med inspiration fra fransk renæssancestil.
Holger Dahl nævner, at slottet er berømt, fordi Christian 10. og Haakon 7. af Norge begge blev født her. Men Holger Dahl er dog ikke nødvendigvis særlig begejstret for dets arkitektur.
»Det er ikke udenpå nødvendigvis nogen skønhed, fordi det jo blev ombygget af den lidt berygtede Ferdinand Meldahl, som også tegnede Marmorkirken og en masse andet ret kitschet byggeri fra slutningen af 1800-tallet,« siger Holger Dahl.
I 1926 blev slottet statsejet, og det husede frem til 2017 Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser – sidenhen DTU Aqua. Herefter overtog Charlottenlund Slot ApS, og siden 2017 har slottet været tilgængelig for offentligheden.