Digteren Yahya Hassan er død

Den 24-årige digter Yahya Hassan er fundet død i sin lejlighed i Aarhus onsdag.

 
Yahya Hassan blev 30. april fundet død. Foto: Ritzau Scanpix. Video: Maya Tekeli. Redigering: Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets mest kendte forfattere, Yahya Hassan, er afgået ved døden. Det bekræfter kilder over for Berlingske.

Adskillige mindeord fra venner og bekendte er skrevet på Yahya Hassans Facebook-væg og på Hassans mors egen Facebook-væg, hvor der er lagt mindeord på arabisk op. Dødsårsagen er ukendt. I kommentarsporet strømmer det ind med kondolencer fra venner og bekendte til både moren og Yahya Hassan.

Ifølge flere medier er Yahya Hassan fundet død, hvilket bekræftes af familiens mindeord på Facebook. Arkivfoto: Finn Frandsen Fold sammen
Læs mere

»Vi kan bekræfte, at vi har været ude at undersøge omstændighederne i forbindelse med et dødsfald af en mand midt i 20erne i Aarhus Vest. Der er på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at der har været tale om en kriminel handling,« udtaler Østjyllands Politi til Berlingske.

Yahya Hassan blev blot 24 år gammel og ville være fyldt 25 år 19. maj.

Yahya Hassan brød igennem i 2013 med digtsamlingen »Yahya Hassan« og blev almindeligt kendt i Danmark, ikke mindst da debuten blev fulgt op af optræden i medierne, hvor han gav udtryk for kontroversielle synspunkter, herunder en kritik af sin egen kulturbaggrund og opdragelsesformer.

I november 2019 udgav han digtsamlingen »Yahya Hassan 2«, som kastede en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris af sig, og han gav da blandt andet interview til Weekendavisens Martin Krasnik.

I 2015 stillede han op til folketingsvalget for Nationalpartiet, da partiet nåede ikke at blive opstillingsberettiget, fortsatte han som løsgænger, men fik kun 944 stemmer.

Yahya Hassan havde i de senere år flere sammenstød med både politi og indvandrerbander. En episode endte blandt andet med, at Yahya Hassan skød en 17-årig i foden, hvilket kostede digteren en dom på et år og ni måneders ubetinget fængsel.

Forlagschef på forlaget Gyldendal, Simon Pasternak, der var Yahya Hassans redaktør af begge digtsamlinger, udtaler i en pressemeddelelse, at »det er en katastrofe«.

»Jeg har kendt ham, siden han var 16 år, den her lysende dreng med det enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed. Den her insisteren på at have sin egen stemme, forsvare sit territorium, finde sit eget sted – på trods af, hvad folk mente. Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære.«