Dickpics og bollebevægelser: Spilgigant betaler 67 millioner kroner til kvindelige ansatte

Spilfirmaet Riot Games betaler en erstatning på ti millioner dollar i forbindelse med en sag om kønsdiskrimination. En række kvindelige ansatte har gennem en årrække været udsat for sexchikane i form af beføling i skridtet, dickpicks og en »hot girl«-liste.

Spilfirmaet Riot Games har blandt andet udviklet computerspillet »League of Legends«. Spillet er et af verdens mest populære og hvert år afholdes et mesterskab for at finde frem til de dygtigste spillere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Barioulet/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ti millioner dollar, eller 67,5 millioner kroner. Så mange penge vil det amerikanske spilfirma Riot Games i alt betale i erstatning til kvindelige medarbejdere, der har været ansat i selskabet siden 2014.

Riot Games, der blandt andet står bag computerspillet »League of Legends«, valgte mandag at indgå forlig i en omfattende sag om kønsdiskrimination.

Sagen begyndte at rulle sidste år, da det kom frem, at en række kvindelige ansatte hos Riot Games havde følt sig diskrimineret og chikaneret på arbejdspladsen.

Forliget er et af dyreste i Californiens historie, når det kommer til kønsdiskrimination. Det oplyser advokat Ryan Saba, der var kvindernes advokat, til Kotaku.

Samtlige kvindelige ansatte i spilvirksomheden får andel i de ti millioner dollar, hvilket betyder, at cirka 1.000 kvinder skal dele beløbet, skriver Los Angeles Times. Udbetalingen vil dog variere alt efter, hvor længe den pågældende har været ansat i virksomheden.

Bollebevægelser og »hot girl«-liste

I november sidste år stod kvindelige medarbejdere frem for at fortælle om kønsdiskriminationen i Riot Games. Gamingmediet Kotaku skrev i den forbindelse en længere artikel om kvindernes oplevelser.

Det kom blandt andet frem, at spilfirmaet har brudt Californiens Equal Pay Act og har betalt kvindelige ansatte mindre end mandlige medarbejdere i tilsvarende stillinger.

Derudover er Riot Games blevet kritiseret for at have en såkaldt bro culture, som betyder, at sexchikane, kønsdiskrimination og upassende opførsel har været hverdagskost for kvindelige medarbejdere.

Kvinderne har blandt andet fortalt, hvordan dickpics, bollebevægelser og beføling i skridtet har været en del af at gå på arbejde i spilfirmaet. Der har desuden floreret en »hot girl«-liste, der ranglistede de kvindelige ansatte efter udseende – en rangliste, der var udviklet af de mandlige kolleger.

Krænkende mænd er fortsat ansat

I forbindelse med forliget har kvindernes advokat, Ryan Saba, udtalt, at »det viser, at Riot har taget en ændring af kulturen i virksomheden alvorligt«.

En talsperson i spilfirmaet har oplyst, at Riot Games er glad for aftalen, så sagen kan afsluttes:

»Forliget er et vigtigt skridt fremad, og det bekræfter vores bestræbelser på at leve op til vores værdier og at gøre Riot til et inkluderende miljø for industriens største talenter.«

I august fortalte nuværende medarbejdere til Kotaku, at virksomheden havde gjort en række fremskridt. Flere ansatte mente dog, at fremskridtene blev udhulet af, at Riot Games fortsat har mange af de mænd, som har vist »skadelig adfærd på arbejdspladsen«, ansat.

»Det er svært at komme videre, når vi bliver konfronteret med realiteten om, at Riot i sidste ende har prioriteret at betale kvinderne for problemerne ved at arbejde med krænkere,« siger en kvindelig medarbejder til Kotaku.