DF-ordfører kalder ny museumsdefinition »latterlig«

Den globale museumsorganisation, ICOM, har formuleret en ny definition af museer med begreber som »global lighed« og »social refærdighed«. DFs kulturordfører kalder definitionen latterlig. Han mener ikke, at »evig fred« er museernes opgave.

»Det er absolut ikke museernes opgave. Museernes opgave er det, der står i museumloven,« siger kulturordfører for DF Alex Ahrendtsen om forslaget til en ny museumsdefinition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er da noget værre pjat. Vorherre bevares.«

Sådan lyder det fra DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen, om et forslag til en ny definition af museer.

Den globale museumsorganisation, ICOM, har efter 50 år besluttet at komme med et bud på en ny museumsdefinition, som skal til afstemning på foreningens generalforsamling 7. september i Kyoto, Japan. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Definitionen lægger vægt på, at museer skal adressere udfordringer og konflikter i samfundet og slutter således:

»Museer skal sigte efter »at bidrage til menneskelig værdighed og social retfærdighed, global lighed og planetens velbefindende«.«

Ikke museernes opgave

Men Alex Ahrendtsen mener ikke, at museerne skal bidrage til »evig fred« og »global fordragelighed«. Han peger i stedet på, at de statsanerkendte museer er underlagt museumsloven, hvor målene er at forske og formidle.

»Det er absolut ikke museernes opgave. Det har de slet ikke tid og overskud til. Museernes opgave er det, der står i museumsloven – de skal forske, formidle, besvare og registrere. Det er det, de får statsligt tilskud til. Men hvad de rent private museer gør, må jo være op til dem,« siger han.

Hvad hvis nogle museer føler, at de har overskuddet til også at følge den nye definition?

»Hvis det er statsanerkendt, så må jeg bare sige: »I har for mange penge.« Så må vi tage nogle af pengene og give dem til nogle, der ikke har så mange. Men jeg ved, at de ikke har tid og råd til den slags. De kæmper jo dagligt for at få tingene til at hænge sammen,« siger han.

»FN-aktivisme«

Formanden for ICOM Danmark, Søren la Cour Jensen, forklarer til Kristeligt Dagblad, at der er blevet foreslået en ny definition, fordi museernes rolle er forandret.

»På sidste generalforsamling blev vi enige om at arbejde på en ny definition. Man mener, museer har skiftet rolle i forhold til tidligere, hvor det var mere officielt styrede organisationer, og de skulle fortælle en fast historie. Ofte en mere autoritær fortælling, uden at gå i dialog med brugerne og uden at være en del af den verden, der forandrer sig hele tiden,« siger han.

DFs kulturordfører er uenig i definitionen og mener ikke, at museerne skal underlægges den. Han vil dog ikke udelukke, at museerne alligevel kommer til at bidrage til ICOMs ønsker.

»Definitionen er noget værre pjat. Men det kan da godt være, at museernes arbejde indirekte kommer til at bidrage til det, men det skal jo ikke være et selvstændigt mål. Det er for latterligt,« siger Alex Ahrendtsen.

Han mener desuden, at den nye museumsdefinition er et udtryk for en FN-aktivisme, som »pludselig er blevet populær«. Han peger på, at den kulturelle klasse ofte finder på nye idealer og ambitioner.

»ICOM er jo blevet grebet af FN-aktivisme som så mange andre. Det er, som om at de nu er blevet trætte af miljø og klima, og så skal de finde på noget nyt. Nu skal det så handle om evig fred i verden. Den kreative klasses idealistiske projekter skifter hele tiden fokus,« siger Alex Ahrendtsen.

Er det en general tendens, du ser på kulturområdet?

»Ja. En god bekendt sendte mig målsætningerne for kulturinstitutionerne forleden. Tidligere var målene integration og multikultur, nu er det også FNs verdensmål. Så det er som en ny religion, der kommer frem hvert 10.-15. år, og jeg ved ikke engang, om de selv er klar over det. Jeg sætter bare stor pris på de museumsinspektører, der bare passer deres arbejde og museumsformidlingen,« siger han.