DF: Microsoft svigter dem, der gerne vil have lov at sige »politimand«

Det vil få en enorm indflydelse på danske sprog, hvis Microsoft gør alvor af at udstyre deres Word-program med »inkluderende«, kønsneutrale ordforslag, siger Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti. Microsoft opfordrer folk til at slå funktionen fra, hvis den irriterer dem.

Microsoft har valgt at se bort fra den store majoritet af danske sprogbrugere, siger Alex Ahrendtsen (DF) om Microsofts varslede kønsneutrale tekstprogram. Arkivfoto: Alex Ahrendtsen (DF) på talerstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det meget udbredte tekstprogram Word fra Microsoft vil fra efteråret komme til at fungere således, at programmet foreslår såkaldte »inkluderende« alternativer til ord, der refererer til køn eller kan opfattes som nedsættende for folk med handicap eller sygdomme.

Det kan konkret medføre, at programmet foreslår, at du anvender det kønsneutrale ord »politibetjent« i stedet for ordet »politimand«. Er du i gang med at skrive om en »dement« person, vil programmet af sig selv foreslå, at du skriver »person med demens«, så beskrivelsen bliver mere neutral og mindre negativt ladet.

Ifølge lektor på Aarhus Universitet, Camilla Møhring Reestorff, kan et tekstprogram der af sig selv kommer med kønsneutrale ordforslag godt gøre en positiv forskel.

»Der er nemlig meget forskning der viser, at kunstige intelligenser og søgealgoritmer er meget kønnede i deres ordvalg. Dette kunne være en måde at modarbejde den kønslige bias,« siger Camilla Møhring Reestorff.

Initiativet handler dog ikke bare om at tage hensyn til den enkelte, siger hun, men må også opfattes som en del af en markedsføringsstrategi.

»Google bruger f.eks. ikke kønspronomener i deres AI Smart Compose, der forudser hvad folk vil skrive, fordi det hyppigt gætter forkert, når det skal forudsige køn. For store virksomheder, som Google og Microsoft, handler der derfor også om tilpasse sig og være anvendelige i et diverst marked,« siger Camilla Møhring Reestorff.

DF. »Det får enorm effekt«

Til gengæld irriterer Microsofts plan kulturordfører for Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, der i flere år har holdt øje med den måde sprogteknologi har en indflydelse på almindeligt sprog i Danmark. Al erfaring med sprogteknologi peger nemlig på, siger han, at et tekstprogram sagtens kan være med til at ændre sproget.

»Det får enorm effekt. Vi ved, at Microsoft har været med til at gøre danskerne ringere til at stave og til grammatik, fordi deres danske staveprogrammer ikke har været gode nok. Et »kønsneutralt« program vil uundgåeligt komme til at forvirre usikre sprogbrugere endnu mere,« siger Alex Ahrendtsen.

Han kalder et inkluderende tekstprogram for »leflen for de politisk korrekte«, og siger, at Microsoft  har valgt side til fordel for en lille minoritet, der trods sin lidenhed »øver stor pression i den offentlige debat«.

»Samtidig har Microsoft så valgt at se bort fra den store majoritet, altså dem der stadig vil have lov til at sige ‘politimand’,« siger Alex Ahrendtsen.

Den omtalte feature ved programmet er blevet præsenteret af Microsoft ved enkelte konferencer, og testes i øjeblikket af engelsktalende brugere. Hos Microsoft i Danmark ved man endnu ikke, hvornår en dansk version kan forventes klar til brug her til landet, da dansk som et lille sprogområde står langt nede på listen over de lande, hvor programmet udvikles til. Sikkert er det dog, at den »inkluderende« feature i de kommende Word-programmer vil kunne slås fra, ligesom man i dag kan gøre det med en stavekontrol, hvis man synes, at den irriterer mere end gavner.

Det kan dog ikke formilde Alex Ahrendtsen, der mener, at Microsoft med sit inkluderende sprogprogram kommer til at blande sig i et sprogpolitisk spørgsmål.

Hos Microsoft vil direktør for politik, Anders Thomsen, ikke kommentere Alex Ahrendtsens kritik, men skriver i en e-mail til Berlingske, at »mangfoldighed og inklusion er grundlæggende værdier, som Microsoft arbejder med både internt og i sine produkter«.

»Der er en ny funktion i Word på vej, der giver brugerne mulighed for at benytte sig af inkluderende begreber. Som andre funktioner i vores programmer som for eksempel synonymordbogen og stavekontrol, er det en hjælp, som brugerne kan vælge at anvende eller ej. På mange måder, er det en videreudvikling af netop synonymordbogen, der giver forslag til, hvilke andre begreber man kan vælge at bruge,« skriver Anders Thomsen i en e-mail til Berlingske.