Det varmer at høre Sørine Gotfredsen fnise i kærlighed

Mediekommentar: Sørine Gotfredsen vil i ny programserie undersøge kærligheden. I anledning af hendes eget bryllup.

»Sørine Gotfredsen har en Kierkegaard-passage til det meste, og det er jo i sig selv en imponerende bedrift,« skriver Berlingskes kulturjournalist Aminata Amanda Corr om sognepræsten og samfundsdebattørens nye radioprogram om kærlighedens mange facetter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sørine Gotfredsen skal giftes. Præsten og debattøren har ellers altid antaget, at hun skulle være alene, men sådan skulle det ikke gå.

Hendes nyfundne kærlighed har antændt en nysgerrighed på selvsamme kærlighed. Og i en programrække på P1 vil hun nu dykke ned i de forskellige former, kærligheden antager.

Få minutter inde i første afsnit kan lytterne høre en fnisende Sørine Gotfredsen fortælle om sit eget kommende bryllup. Hun skal giftes til maj, og selvom kager og kjoler ikke rigtig får hende i stødet, har hun erkendt en stor interesse for det, det hele handler om – også selvom hun aldrig har set romantisk kærlighed som en nødvendighed eller som et mål i sig selv.

Og netop sidstnævnte gør programmet yderst interessant. En åben og ærlig samtale om forskellige positioner, hvorfra man modtager eller giver kærlighed. Uden alverdens amerikaniserede og overdramatiske filtre. Uden fordomme og uden angst.

Første levende billede er det, hun kalder »den skabende kærlighed«: Faderkærligheden.

Sørine Gotfredsen står over for sit kommende bryllup, og i en programrække på P1 dykker hun ned i de forskellige former, kærligheden antager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Til det har hun allieret sig med forfatteren og historikeren Henrik Jensen, som deler gavmildt ud af egne, levede erfaringer om faderskabet. Om forholdet til sin egen far, om selv at blive far og om, hvordan han betragter faderrollen.

Sørine Gotfredsen åbner ballet med en påstand:

»Faderrollen skal være forbundet med autoritet for i sandhed at være kærlig.«

Henrik Jensen erklærer sig enig, og der opstår en indforståethed, som sætter sig fast i samtalen. Desværre.

Sørine Gotfredsen er nemlig en fremragende, interesseret og nysgerrig vært og får hevet nogle yderst interessante betragtninger, analyser og erfaringer ud af Henrik Jensens levede liv, men undervejs taber de lytterne i deres enighed.

Eksempelvis med en indforstået bekymring for faderrollen i nutidens samfund, der lyder som en samfundskritik, men som ikke udfoldes tilstrækkeligt. De ved, hvad hinanden mener, men vi andre ved det ikke nødvendigvis.

Når det er sagt, så er det et virkelig vellykket program og et virkelig godt koncept. Og i øvrigt et koncept, der er komplet afhængigt af Sørine Gotfredsens uhøjtidelige og udramatiske tanker om kærlighed gennem et langt liv.

Sammen kommer de to omkring tanker, følelser, praktik, roller og oplevelser, og allerede der sker der noget mageløst. Henrik Jensen griner sig lidt uden om et spørgsmål om forholdet til sine sønner, og først fristes man til at tænke, at det er en skam for det ellers meget ærlige format, at der ikke er plads til det hele, men ved nærmere eftertanke er det jo en meget konkret demonstration af den kærlighed, de efter bedste evne forsøger at kortlægge.

Søren Kierkegaard som gæst

I studiet ligger et eksemplar af  Søren Kierkegaards »Kærlighedens gerninger«, som Sørine Gotfredsen citerer frit fra.

Selv refererer hun til Kierkegaard som en følgesvend, hvis tanker har givet hende håb og mulighed for spejling.

I praksis bidrager han en del til samtalen, da Sørine Gotfredsen har en Kierkegaard-passage til det meste, og det er jo i sig selv en imponerende bedrift.

»Sørine & Kærligheden« kan høres på P1 hver torsdag kl. 10.00 og i DR LYD som podcast.