Det udendørs kulturliv nærmer sig genåbning: »Vi regner da med, at vi kan åbne til påske«

Mulig genåbning af udendørs kulturinstitutioner er en del af det forslag til en genåbning, som regeringen i dag har modtaget. Flere kulturtilbud satser på at åbne til påske.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

»Jeg vil ikke tage glæderne på forskud. Og så kan man selvfølgelig blive lukket ned igen lynhurtigt.«

Sådan siger Peter Henningsen, museumschef for Frilandsmuseet, der måske snart igen kan åbne sine døre for besøgende.

Tirsdag blev den faglige vurdering af en mulig genåbning offentliggjort af Sundhedsministeriet. Den er udarbejdet af eksperter og myndigheder, der anbefaler en genåbning af udendørs kulturinstitutioner med krav om negative test. Butikker op til 5.000 kvadratmeter, der ikke ligger i storcentre, anbefales ligeledes at være først til at åbne.

Frilandsmuseet har hele tiden regnet med at få lov at åbne omkring påske, der i år falder i begyndelsen af april.

»Det satser jeg stærkt på. Vi forbereder os i hvert fald, så godt som vi kan,« siger Peter Henningsen.

Peter Henningsen, museumschef for Frilandsmuseet

»Vi blev hastelukket til jul midt i vores julemarked. Det kan godt være, vi får lov til at åbne, men når vi allesammen har været hjemsendt så længe, er museumsparken slet ikke klar til at åbne.«


Hvis alt skal stå klappet og klart til besøgende, vurderer han, at det vil tage mindst en måned at gøre museet klar til at slå dørene op.

»Vi blev hastelukket til jul midt i vores julemarked. Det kan godt være, vi får lov til at åbne, men når vi allesammen har været hjemsendt så længe, er museumsparken slet ikke klar til at åbne,« siger han.

»Der skal gøres rent og sættes nye varer op. Der er grene, som er faldet ned i parken. Det er i virkeligheden rigtig meget. Det tænker folk ikke så meget over.«

At regeringen lægger op til at prioritere genåbningen af butikker højt, har Peter Henningsen fuld forståelse for.

»Selvfølgelig skal de små butikker åbne først, så man forhindrer, de går konkurs. Det kan jo ikke være anderledes. Men de udendørs kulturinstitutioner kan jo sagtens åbne i samme omgang,« siger han.

Tivoli har været lukket siden 9. december. Med de nye anbefalinger om genåbning af udendørs kulturinstitutioner er forlystelsesparken måske et skridt tættere på igen at lukke sine døre op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Tivoli og Knuthenborg håber på påsken

Regeringen og Folketingets partier skal drøfte Indsatsgruppens anbefalinger tirsdag og forventes at melde en endelig beslutning ud onsdag.

Om Tivoli hører til de udendørs kulturinstitutioner, der måske får lov at åbne, er endnu uvist.

»De forhandlinger og beslutninger vil vi følge nøje, men vi kan naturligvis ikke sige noget om forinden, hvad det har af betydning for Tivoli og Tivolis åbning,« skriver Tivolis pressechef, Torben Plank, i en sms til Berlingske.

»Vi har stadig blikket rettet frem mod at kunne åbne som planlagt den 27. marts med opfyldelse af alle de restriktioner, der gælder til den tid,« lyder det.

Knuthenborg Safaripark på Lolland håber også på at kunne åbne lige omkring påske. Dagens faglige vurdering har gjort kommunikationschef Camilla Ellehammer Haxgart endnu mere optimistisk.

»Vi følger udviklingen meget nøje og regner da med, at vi kan få lov at åbne til påske,« siger hun.

»Vi har et kæmpestort areal og rig mulighed for at holde afstand. I sommer fortsatte vi med at have strenge restriktioner, selv da nogle af dem blev lempet af myndighederne. Det har vi tænkt os at gøre igen.«