Det Svenske Akademi: Sexskandale giver plads til flere kvinder

En bedre kønsbalance i den fornemme forsamling kan blive konsekvensen af den langvarige affære, der førte til splittelse, mandefald og en dom for to voldtægter.

Da Sara Danius tidligere i år forlod Det Svenske Akademi, var der kun to kvinder tilbage. Nu ser tallet ud til at stige igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONAS EKSTROMER

Det Svenske Akademi, der blandt andet uddeler Nobelprisen i litteratur, er på vej til at få flere kvindelige medlemmer.

Det skriver Dagens Nyheter.

Baggrunden for den ventede forbedring af kønsbalancen i den agtværdige forsamling er den meget omtalte skandale, der begyndte med beskyldninger mod en nær ven af Det Svenske Akademi. Vennen, Jean-Claude Arnault, der er gift med et af Det Svenske Akademis daværende medlemmer, digteren Katarina Frostenson, var en indflydelsesrig skikkelse i Stockholms kulturliv, men kom i strid modvind, da  18 kvinder i 2017 stod frem i Dagens Nyheter og anklagede ham for sexchikane. Sidst i 2018 blev han dømt for to voldtægter.

Al den ballade og dårlige omtale, der fulgte i kølvandet på skandalen, gik hårdt ud over Det Svenske Akademi, hvor medlemmerne skændtes for åbent tæppe, og hvor en af konsekvenserne også blev, at man på grund af offentlighedens almindelige skepsis og manglende tiltro besluttede at udskyde uddelingen af Nobelprisen i litteratur for 2018 til 2019.

To ud af 14 er kvinder

Flere medlemmer røg undervejs i svinget, med eller mod deres vilje, og aktuelt mangler Det Svenske Akademi  fire medlemmer for at nå op på de 18, der er det officielle medlemstal. Af disse 14 er kun to - Jila Mossaed og Kristina Lugn - kvinder.

Et tidligere kvindeligt medlem, Sara Danius, der også var såkaldt »permanent sekretær«,  forlod 26. februar definitivt forsamlingen. Dengang sagde hendes efterfølger, Anders Olsson, at Det Svenske Akademi i første omgang ville vælge to nye medlemmer, og at han var fast besluttet på, at der skulle flere kvinder til.

Tidligere i år blev en tredje kvinde, den finlandssvenske digter Tua Forsström, valgt ind i Det Svenske Akademi. Hun indtager sin plads officielt ved en højtidelighed sidst på året.