Det Svenske Akademi kræver svenske digtere fjernet fra »nazistisk« webside

Det skandaleramte Svenske Akademi er gået ind i en sag, der involverer klassiske svenske digte og en højrenational organisation.

Det svenske Akademi er mest kendt for at uddele Nobelprisen i Litteratur, men har også ansvaret for at beskytte klassiske værker, som ingen længere har rettigheder til. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Må en højrenational organisation gengive digte af nogle af Sveriges betydeligste digtere på sin webside?

Ikke hvis det står til Det Svenske Akademi. Akademiet, der de seneste år især har påkaldt sig enorm opmærksomhed på grund af en række skandaler, har besluttet at kræve digte fjernet fra en webside, der ejes af Nordiska Modståndsrörelsen. I svenske medier som den statslige TV- og radio-kanal SVT beskrives organisationen som nazistisk.

Anledningen til Akademiets initiativ er, at Nordiska Modståndsrörelses webside Nordfront gengiver digte af Sveriges mest betydningsfulde digtere og forfattere, nemlig Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam og Viktor Rydberg. Ifølge svenske medier gengives digtene for at understøtte arisk raceteori.

Det er en privat organisation ved navn Juridikfronten, der har anmeldt Nordiska Modståndsrörelsen og bedt Akademiet om at rejse tiltale. Akademiet har derefter bedt et advokatfirma om at tage stilling til, om der kan rejses tiltale ved en domstol.

Når Akademiet overhovedet er involveret i en sådan sag, skyldes det, at den svenske regering har udset sig Akademiet som en af de institutioner, der har ansvar for at beskytte klassiske værker, som ingen længere har rettigheder til. Det giver Akademiet ret til at rejse sager, når klassiske værker anvendes på en måde, som »krænker den åndelige dyrknings interesse«

Foreningen Juridikfronten skriver på sin hjemmeside, at foreningen anmelder sagen til Akademiet, da det drejer sig om »en gengivelse af digte eller digtstrofer med hensigt at forherlige den »ariske race« og fremme nazistiske ideer. Gengivelsen sker i et klar nazistisk sammenhæng på samme websider som anden propaganda sammen med nazistisk retorik.«

Dagens Nyheter skriver, at Akademiets juridiske ekspert har krævet digtene fjernet fra hjemmesiden, og man afventer svar, inden man går til domstolen.

Esaias Tegnér (1782-1846) var 1800-tallets svenske nationaldigter, der i sin romantisering af vikingetiden også skrev om racebåndet mellem vikinger og angelsaksere. Verner von Heidenstam (1859-1940) fik Nobelprisen i litteratur i 1916. Han begyndte som frisindet modernist, men blev senere konservativ. Man kan finde både antijødiske ytringer og generelle racistiske formuleringer hos ham, som i et brev fra 19231: »Hvad har alle disse asiater med os at gøre? Hvor meget friskere ville luften ikke være over Europa, hvis vi slap for dem.«

Viktor Rydberg (1828 –  1895) var medlem af Det svenske Akademi og en højt værsat forfatter i slutningen af 1800-tallet. Hans sidste digt »Den hvita rasens framtid« kan muligvis ses som et racistisk værk, men visse svenske litteraturforskere afviser anklagen og hævder, at digtet skal ses som opfordring til en moralsk renæssance, idet han mente, at Europa var truet af bl.a. kinesere.