DET SIGER MÆNDENE

Hør fra to mænd - den ene en parterapeut, den anden erhvervsmand, hvordan de giver komplimenter og hvordan det burde være.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

’Derfor holder han de søde ord tilbage’

Martin Østergaard, 52 år, parterapeut, journalist og forfatter

Komplimenterne kommer i lind strøm, mens man er nyforelskede, mens det kan være sværere at få dem frem efter syv år.

- En gammel joke lyder: ’Jeg fortalte, at jeg elsker dig, da vi blev gift. Hvis ikke du har hørt andet, gælder det nok endnu,’ siger parterapeut Martin Østergaard.

Men de søde ord bør ikke gå i glemmebogen.

- For så bliver hun irritabel, han giver færre blomster og komplimenter, hun gider ikke at svare på hans sms’er, og så kører den... Ingen siger noget, fordi det ligger under overfladen, at ’du skylder’.

Man skal være opmærksom, hvis man ikke har lyst til at give sin partner komplimenter, eller hvis man har svært ved at tage imod dem.

- Forklaringen er som regel, at stemningen ikke er, som den skal være. Han føler måske, at hun er på nakken af ham. Der skal ikke meget ubalance til, før han fjerner sin kærlighed verbalt. Så bliver det knap så meget ’du er smuk’ og mere berøring, der siger ’du er lækker’. Men det er ikke altid vellykket, for det betyder meget for kvinder, at komplimenter ikke er forpligtende. At det ikke føles som om, han kun er ude på at ’få noget’, siger parterapeuten.

- Mænd skal huske, at kvinder ikke bare vil knaldes. De vil også ’brainfuckes’. Så sig noget sødt. Det behøver ikke at være så avanceret.

En måde at få sin mand til at give flere komplimenter på kan være, selv at skrue op for anerkendelsen. Mænd er dejligt simple. Roser man dem for noget, de gør godt, vil de gøre mere af det.

’Mænd, tag jer sammen’

Asger Aamund, 74 år, erhvervsmand og debattør. Gift med Suzanne Aamund

Kvinder får ikke de komplimenter, de har fortjent. Så klart lyder det fra Asger Aamund.

Mænd er sådan nogle underlige stude, der har svært ved at give en kvinde en rigtig kompliment. Det, er synd, lyder det fra den livserfarne erhvervsmand.

Han mener, at mange mænd er for generte og ’følelsesmæssigt afstumpede’. Selvom de elsker deres kvinde, kan de ikke finde ud af at udtrykke det.

- Mange mænd kan sidde og stirre beundrende på deres kone, men de vil hellere brække en arm end at sige det. Men de skal ændre adfærd. Kvinder får slet ikke de komplimenter, de har fortjent. . Selv overøser han ikke sin kone, Suzanne Bjerrehuus, med falske komplimenter, men han fortæller hende tit, at hun ser virkelig godt ud og holder sig godt. - Man skal ikke være nærig med komplimenter.

Det er bare om at komme i gang. Er man kommet ud af vanen med de søde ord, skal man gribe chancen så snart, der er noget at rose. Men det skal være ægte for at blive værdsat, råder Asger Aamund.

- En god kompliment er f.eks. at komplimentere hendes udseende, når hun har gjort noget ekstra ud af sig selv eller at rose, når hun har håndteret en sag på en god måde. Man kan f.eks. sige, at hun virkelig udstråler noget kærligt og varmt i dag. Det skal bare være sandt. Det er ikke Folkekirkens Nødhjælp – hun skal have fortjent det. Det skal være ægte følt ros, ellers bliver det kunstigt.