Det russiske band Moscow Death Brigade skal spille koncert i København til sommer: »Vi kunne godt regne ud, at der ville komme kritik«

To russiske bands skal spille på Loppen på Christiania den kommende tid.

Spillestedet Loppen på Christiania har planlagt to koncerter med russiske bands. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Huss
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et band, der har som grundværdi at være imod racisme, sexisme og homofobi, skal til august spille på Loppen på Christiania.

Næppe normalt en nævneværdig nyhed, men normalen er gået fløjten, bandet er russisk, og så hedder det Moscow Death Brigade (MDB), altså Moskva Dødsbrigade på dansk.

Loppen har da også fået et par henvendelser fra folk, som undrede sig over, at der var russiske musikere på programmet. Det siger Frederik Buur Rosbach, der er pr- og marketingansvarlig for det christianitiske spillested.

»Vi bookede MDB for længe siden, og de skulle have spillet i 2020. Men corona fik sat en stopper for det.«

Sådan er der vel mange, der har haft det? Mange, som har aflyst længe ventede koncerter og udstillinger på grund af krigen?

»Efter udmeldingen fra kulturministeren kunne vi godt regne ud, at der ville komme kritik af disse koncerter. Vi er kollektivt ledet og tager beslutninger i fællesskab på Loppen, så vi tog det op som punkt, om vi skulle beholde de her bands. Det blev besluttet, at så længe de tog afstand fra Putins regime og krigen, ville vi gerne holde koncerterne. Og det er der ingen tvivl om, at Moscow Death Brigade gør.«

Udmeldingen, som Rosbach nævner, var da kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) efter Ruslands invasion kom med en opfordring til kultursteder om »at kaste et kritisk blik på, hvad og hvem de har på programmet«.

På MDBs Facebook-side er der også et opslag fra for fem dage siden, hvor man kan læse, at bandet har doneret overskuddet fra et T-shirtsalg til organisationen »Taxi for solidarity«. Organisationen hjælper flygtninge, der er på vej fra Ukraine til resten af Europa, med busser, mad og andre fornødenheder.

Fordømmer krig

Allerede 24. februar, altså på dagen, hvor invasionen startede, skrev MDB på Facebook, at gruppen fordømmer krig og udtrykker solidaritet med de civile i Ukraine:

»Denne krig startede for otte år siden og er blevet forlænget og malket af de politiske eliter for deres profit, mens folket døde og led, og det internationale samfund reagerede med ligegyldighed. Al denne apati og grådighed har givet denne konflikt mulighed for at vokse til niveauet for en endnu større krig, og det er nu ude af kontrol. Det lykkedes ikke os alle at stoppe det – og det er det forfærdelige resultat og den pris, som de uskyldige betaler. Støt ikke stater og regimer med deres nationalistiske dagsordener og krigsmageri – støt folket. Fuck krig. Stå op for fred uanset din nationalitet, etnicitet og religion. Særligt råb til de antifascistiske brødre og søstre i Ukraine og overalt i regionen!«

Frederik Buur Rosbach mener derfor, at »det er ærgerligt«, hvis andre kultur- og spillesteder har aflyst koncerter eller udstillinger, alene fordi de optrædende var russere.

»Danmark har på mange måder været gode til at vise sin støtte til Ukraine, og jeg synes også, det ville være et fedt politisk statement, hvis vi i stedet bakkede op om de kunstnere, der aktivt tager et valg om at sige fra over for Putins regime og krigen,« siger Frederik Buur Rosbach.

Et andet russisk band, Russian Village Boys, skal også spille på Loppen. Ifølge Frederik Buur Rosbach er de mere eller mindre taget på turné for at slippe for problemerne i hjemlandet.

På deres Instagram kan man da også se, at de donerer penge fra deres spillehonorarer til en organisation, der støtter flygtninge fra Ukraine.

»Vi har forladt Rusland og kan nu tale om krigen. Denne krig er en forfærdelig tragedie for ukrainere og for de mange russere, der ikke støtter den,« skriver Russian Village Boys.

Hvis man vil høre Moscow Death Brigades »aggressive blanding af elektronisk musik, hardcore punk og rap«, eller Russian Village Boys' musik, der er »inspireret af hollandsk hardstyle og produceret iført tre striber« med »hård og direkte bas i dit fjæs«, så er det på Loppen henholdsvis 31. august og 26. maj. Russian Village Boys-koncerten er dog udsolgt.