Det regnede også med grønne Michelin-stjerner over Danmark i aftes

Udover de klassiske Michelin-stjerner havde den magtfulde madguide også megen anden hæder til den eksplosive danske gastroscene under uddelingen i går aftes.

 
Alle højdepunkter fra aftenens Michelin-stjerne udgivning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange restauranter er der ingen større ære end af få tildelt en eller flere af Michelin-guidens ombejlede stjerner.

Selv hos en verdensstjerne som René Redzepi, der snart sagt må have prøvet alt inden for gastronomiens mangefacetterede verden, var der tydeligvis stor bevægelse og glæde at spore da Noma, efter fjorten år, i går endelig fik sin tredje stjerne.

Men guiden belønner ikke kun spisesteder for velsmag og service.

I 2020 indførte Michelin-guiden den grønne Michelin-stjerne, som gives til restauranter som i særlig grad omfavner bæredygtighed, forstået som de præmierede spisesteders evne til at undgå madspild, excellere i genbrug og stedets evne til at fokusere på lokale og etisk forsvarlige råvarer.

»Norden er som region førende, når det kommer til bæredygtighed. På tværs af landegrænser ser vi restauranter, der arbejder hånd i hånd med naturen og derved viser vejen frem for resten af verden,« udtalte direktør for Michelin-guiden, Gwendal Poullennec, i forbindelse med de mange grønne priser.

Den grønne Michelin-stjerne der gives for bæredygtighed. I alt 15 danske restauranter har i dag den grønne Michelin-stjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michelin.

Og indenfor denne højaktuelle kategori slog Danmark sin position fast, da ikke mindre end seks danske restauranter i aftes blev præmieret.

Domestic i Aarhus, Henne Kirkeby Kro i Henne, LYST i Vejle samt Ark, Brace og Tèrra i København fik alle en grøn stjerne af Michelin-guiden ved gårsdagens triumf for den danske restaurantscene.

Fremtiden er grøn

Restaurant Tèrra i Ryesgade i København, er en såkaldt »Zero food waste restaurant«, dvs. at intet går til spilde i den daglige produktion. Tèrra har ikke den almindelige Michelin-stjerne, men de fik en grøn Michelin-stjerne i går. Vi spurgte Lucia de Luca, som ejer Tèrra, sammen med sin partner, kokken Valerino Serino, hvad den grønne stjerne betyder for dem.

»For os betyder det, at vi endelig blev anerkendt for alt vores arbejde for at øge folks bevidsthed om naturen og miljøet. Det er, mener vi, den rigtige vej at gå, og den grønne stjerne, tror jeg, vil gøre gæsterne mere bevidste om at fremtiden er »grøn«. Så den er vi meget glade for,« siger Lucia de Luca.

Oplever I en stigende efterspørgsel efter bæredygtig gastronomi?

»Ja. Særligt efter de to corona-nedlukninger kunne jeg blandt vores gæster fornemme en øget bevidsthed om og interesse i den bæredygtige filosofi. Jeg vil mene, at man godt kan tale om en trend, og jeg tror at pionererne indfor bærdygtighed vil vinde i længden, da det på alle niveauer er det rigtige at gøre for os alle,« slutter medejeren af Tèrra.

Udover røde og grønne stjerner tildelte Michelin-guiden også fire danske restauranter status som Bib Gourmands, hvilket indikerer at her spiser man godt til rimelige penge. En distinktion der bestemt også kan være god for omsætningen.

De fire steder der i går blev tildelt en Bib Gourmands er: Anx i Aarhus samt Møntergade, Silberbauers Bistro og Norrlyst i København.