Det må gøre ondt på svenskerne, at vi kom så langt før dem

Ugen på kanten: En indlysende smittekilde, köttbullar om natten og en første- og andenplads til en og samme dame. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

»Sandheden er jo, at wokeness og hjemmestrikket feminisme fremført i hjemmestrikkede trøjer er langt mere udbredt i Sverige end i Danmark« skriver Aminata Amanda Corr i denne Ugen på kanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: PONTUS LUNDAHL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kaster man et blik på kommentarsporene på sociale medier, kan man risikere at læse anklager om, at nærværende avis udelukkende bekymrer sig om hovedstaden.

Men disse anklager vil nu blive gjort til skamme; vi skal til Nordens Paris, og så skal vi over Øresund, du käre lille snickerbo.

Der har nemlig været koncert i Aalborg, hvor Danmarks mest ukendte verdensstjerne, Martin Jensen, spillede elektronisk musik, herunder hans store hit »Solo Dance«, som hverken du eller jeg kan komme i tanke om, hvordan lyder.

2.000 mennesker stimlede sammen som sild i en tønde, og gjorde som man jo gør til en koncert, hvor sangtekster ikke er så aktuelle, men basgang i den grad er. Med dans og sved og tunge åndedrag.

Og ak og ve, omikronvarianten var i omløb. Og lad mig starte med at sende en rar tanke til de smittede og ønske dem et udramatisk sygdomsforløb så symptomfrit som muligt – og dernæst spørge: hvad havde I regnet med?

I lørdags spillede Martin Jensen for 2.000 mennesker i Aalborg. En fra publikum er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed blev smittet med den nye og endnu ikke kortlagte omikronvariant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

At tage til Martin Jensen-koncert i disse tider og bare krydse fingre for at komme hjem coronafri svarer lidt til at tage på »Discoteque Tordenskiold« i Kolding, opstøve en hel vennegruppe af mænd i sort-/rødternede skovmandsskjorter, jeans og spraglede sko og tage dem med hjem til kollektiv lagengymnastik. Og så bare håbe på, at man ikke fik lidt klamydia med i bonus.

»Ej, Aminata, du lovede lige, at det ikke skulle være sådan noget københavneri.«. Jamen, kære læser, det er såmænd ikke for at stigmatisere Kolding.

Det er et iskoldt, stenhårdt faktum, at Kolding Kommune i årevis har danset frem og tilbage mellem første- og andenpladsen på listen over kommuner, hvor klamydiasmitten er størst blandt de unge. Så det er altså en slags russisk roulette med underlivet, man kaster sig ud i på de kanter.

Og lad os så vende tilbage til Aalborg, for der har været en aalborgensisk begivenhed, der i allerhøjeste grad overskyggede smittefesten. 27 mennesker sneede inde i IKEA. Sikke en samtalestarter, hva'?

Det har været en samlende, national begivenhed på niveau med EM sommeren 2021. For nogle lyder det som starten på en gyser, for andre som en drøm, der bliver til virkelighed.

Tænk sig, at kunne boltre sig i det morads af BILLY-reoler, ÖGLA-stole, POÄNG-lænestole, KLIPPAN-sofaer og all you can eat köttbullar. Hurra for vores svenske naboer.

På grund af vejrforholdene onsdag aften frarådede Nordjyllands Politi al kørsel i Nordjylland. Det betød at 27 mennesker måtte overnatte i IKEA. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE MAHE.

Og endnu mere hurra for de svenske socialdemokraters leder, Magdalena Andersson, som mandag blev Sveriges første kvindelige statsminister for anden gang på under en uge. Sveriges første og anden kvindelige statsminister.

Det er en bedrift, der vil noget. Der har i de senere år været en del fokus på, at kvinder måtte bryde gennem såkaldte glaslofter for at komme frem i tilværelsen og i karrieren, og her var altså et glasloft så tyndt og fint, at man slet ikke kunne se det.

Altså ikke at blive landets første kvindelige statsminister, men at blive det for anden gang på en uge. Det er på sin vis meget svensk. Som Emils lillesøster, Ida, blev hun hejst til vejrs.

Magdalena Andersson nåede bare lige hurtigt helt ned på jorden igen, men kom så atter op. Ingen anden kvinde har formået at blive Sveriges første kvindelige statsminister to gange, ingen anden kvinde har formået at blive hejst op i en flagstang af sin bror. Ergo er Magdalena Andersson som Ida.

En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten. Snickerboa hopp fallera, å snickerboa hopp fallerej, är bra att ha hopp fallera, för stackars mig – hopp fallerej.

Men sandheden er jo, at wokeness og hjemmestrikket feminisme fremført i hjemmestrikkede trøjer er langt mere udbredt i Sverige end i Danmark, så det må næsten svie en smule for svensken, at vi nåede at have to kvindelige statsministre, før de fik én.

Det er jo ikke blot coronastrategier, vi har for vane at sammenligne med svenskerne. »B går med ble,« er noget, man typisk kan høre en elev fra en A-klasse sige, ligesom »A går med flag til kongens fødselsdag« typisk er noget, man kan høre fra et barn i en B-klasse.

Og det beskriver egentlig meget godt vores forhold til svenskerne. Altid i konkurrence, i en konstant veksling mellem spejling og afstandtagen, og på karameldag er vi alle lige.

Det er dejligt, at vi havde to statsministre, før de havde en, men det er da også dejligt, at de også har haft to nu. Og i IKEA er vi alle lige.