Det Kongelige Teater aflyser forestilling efter beskyldninger om racisme

Til efteråret skulle Det Kongelige Teater have opsat William Shakespeares klassiker »Othello«, som nu er droppet grundet anklager om racistisk indhold. Balletmester Nikolaj Hübbe mener, at det er den rigtige beslutning at droppe forestillingen, da en bestemt scene kan misforstås.

Balletmester for Det Kongelige Teater, Nikolaj Hübbe, har valgt at aflyse en forestilling efter klager om racistisk indhold fra flere af ballettens medvirkende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At opsætte eller ikke at opsætte.

Det er spørgsmålet for Det Kongelige Teater, som har valgt ikke at opsætte klassikeren »Othello«, efter at balletdansere på nationalscenen har klaget over, at dele af stykket spiller på racistiske stereotyper.

Til efteråret skulle de ellers have opsat William Shakespeares klassiker. De har dog valgt at ændre spilleplanen, så de nu i stedet skal spille »En skærsommernatsdrøm«.

Ændringen skyldes, at flere af teatrets dansere, der skulle medvirke i »Othello«, har klaget over, at dele af værket spiller på racistiske stereotyper.

Det skriver mediet A4, der har talt med flere kilder på Det Kongelige Teater.

Ifølge A4 drejer det sig om en bestemt sekvens i stykket, der går under navnet »Stammedansen«, hvor danserne skal udstøde abelyde, mens de slår sig på hovedet som en abe. Denne sekvens skal udelukkes eller ændres, hvis forestillingen skal opføres, lyder det fra danserne.

»Othello« blev skabt i 1985 af den amerikanske koreograf John Neumeier som en fortolkning af William Shakespears klassiker af samme navn fra 1600-tallet.

Det Kongelige Teater har ifølge A4 været i kontakt med John Neumeier for at få ham til at ændre den pågældende sekvens, hvilket han ikke har ønsket.

»En kunstnerisk beslutning«

I en mail til Berlingske skriver Det Kongelige Teaters balletchef, Nikolaj Hübbe, at det var hans beslutning at droppe forestillingen.

»Det er en kunstnerisk beslutning, der er truffet efter drøftelser om en specifik scene, som vi mener kan misforstås i dag. Vi er løbende i dialog om de kunstneriske overvejelser, og jeg er endt med at tage den beslutning, at »En Skærsommernatsdrøm« er det rigtige værk at opføre for os nu,« skriver han i mailen, hvor han også understreger, at danserne har været involveret i beslutningen om at fjerne forestillingen fra programmet.

»Jeg har naturligvis været i dialog med mine dansere, ligesom jeg har talt med mit kunstneriske team. Der har været kritiske røster angående scenen i »Othello«. Det har jeg selvfølgelig lyttet til og taget med i mine overvejelser. Men når alt kommer til alt, så er det min beslutning alene at erstatte »Othello« med »En Skærsommernatsdrøm«. Jeg har en stor kærlighed til og omsorg for Den Kongelige Ballets dansere, og jeg er stolt af, at vi har et kompagni, der løbende taler om tingene,« skriver han.