»Det her er en samling, der afspejler en verdensmand«

Det er næsten umuligt ikke at blive fascineret af Prins Henriks kolossale kunstsamling. Berlingske tager dig med ind til et eftersyn udover det sædvanlige.

900 genstande fra Prins Henriks kunstsamling er sat påauktion hos Bruun Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra buldrende, overdøvende trafik til nærmest komplet ro. Fra øjeblikket man træder ind ad døren til auktionshuset Bruun Rasmussens lokaler på Bredgade i København, bliver man mødt med så mange indtryk, at man ikke helt ved, hvordan man skal bearbejde dem.

Det her er ikke et sædvanligt eftersyn. Det er eftersynet af den hidtil største samling, auktionshuset, der har eksisteret siden 1948 og er et af landets ældste, har haft under hammeren. Det er der ingen, der behøver at fortælle.

Alle borde er fyldt til randen med kunstværker. Nogle steder også vindueskarme, for ikke at glemme alt det, der hænger på væggene. Hvor end man kigger hen i lokalet, kan man ikke undgå at se et stykke med kunst.

Prins Henriks livsværk af en kunstsamling er ej heller sædvanlig.

»Det her er en samling, der afspejler en verdensmand,« lyder ordene fra Alexa Bruun Rasmussen, mens en DJ har stillet sig op i det yderste hjørne af lokalet og passende spiller den sydafrikanske sangerinde Miriam Makebas store hit fra 60'erne,»Pata Pata«.

6.000 genstande fra et 80 år langt samlervirke.

Utallige afrikanske masker. Voodoofigurer. Våben. Kvindelige former.

Man er ikke i tvivl om, at det her var måden, Prins Henrik lærte verden at kende på.

»Jeg hører til dem, der overvældes af fremmede impulser og modtager dem med glæde og lyst. For mig afspejler de et folks eller en hel civilisations karakter og dynamik,« har han engang sagt.

»Jøsses«

Det er svært at komme hele vejen rundt både visuelt og mentalt. Nogle ting ligner hinanden, men er så forskellige på én og samme tid.

Formiddagstrafikken suser forbi lige på den anden side af auktionshusets store glasfacade ud mod Bredgade, mens tiden flyver afsted indenfor.

Lige som man går og prøver at bearbejde alle indtrykkene, begynder flere gæster at bevæge sin hen mod de store, tæppebelagte trapper.

Først fører de op til en mellemetage, derefter en stor førstesal og til sidst endnu en mellemetage .Alle med det tilfælles, at de er fyldt op med kunst, Prins Henrik har samlet til sig i årernes løb.

»Jøsses«, lyder det fra en nysgerrig ældre kvinde, der er nået op på førstesalen.

Der er så mange ting, at man næsten ikke kan kapere det. En time er slet ikke nok til at se og forstå, hvor meget kunst, Prins Henrik egentlig havde. Og selvom det hele har stået udstillet i nogle af salene i Fredensborg Slot, Amalienborg og Château de Cayx i Frankrig, kan man ikke lade vær med at undre sig over, hvordan der mon har været plads til det hele.

Også i vindueskarmen ud mod Bredgade står Prins Henriks kunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Himmelsten

Samlingen vidner om, at Prins Henriks opvækst i Vietnam fulgte ham resten af livet. For i glasmontre på mellemetagerne står kunstgenstande af jadesten, populært også kaldet himmelsten, i lange baner.

Fabeldyr og de fineste, små skåle. Fallossymboler og reelle udformninger af det mandlige kønsorgan. Og så det højest vurderede stykke kunst af alle: en stor, fed jadeskål med drager udskåret hele vejen rundt, der har fået plads lige ud for enden af trappen på førstesalen.

Der er næsten ikke en grænse for, hvad man kan finde iblandt.

Jo mindre jadefigurerne bliver - den mindste på størrelse med en voksen kvindes lillefinger - jo mere og mere begynder man at undre sig over, hvor mange genstande man i løbet af en time har kigget på.

»Det er faktisk mellem en tredjedel og halvdelen, vi har stående fremme lige nu. Resten er stadig ude i kongehusets residenser,« siger en ansat i Bruun Rasmussen, da en anden nysgerrig gæst spørger, hvor meget der er stillet frem til eftersyn lige nu.

På den anden side af glasfacaden venter den buldrende trafik. Men den kan ikke overdøve indtrykkene, man er efterladt med fra en time blandt Prins Henriks samlinger.

 

Prins Henrik samlede på jade hele sit liv. Han fik sin første genstand af sine forældre, da han boede i Hanoi som barn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.