»Det er viljen og motivationen, der bestemmer, om man gennemfører«

Thomas Skals elsker at løbe langt, men aldrig på asfalt. »Naturen har en vigtig betydning for mig,« siger han.

Stadig flere vælger trailløb og løb der varierer i tempo og intensitet ude i naturen. Thomas Skals Fold sammen
Læs mere

Den hurtigste bliver han aldrig, siger han. Men det er heller ikke meningen. For når først Thomas Skals snører sine trailsko og i de næste ti timer, afhængig af sværhedsgrad og højdemeter, løber en distance på omkring 83 kilometer, er det udelukkende fordi, han kan lide at være i gang. At mærke sin krop arbejde, at finde ind i et tempo, som passer, og en form for balance midt i det ujævne terræn.

Med opmærksomheden skærpet mod nogle af de mange naturlige forhindringer, han møder på skovstierne, men også »offpiste« uden for stierne. Der, hvor det bliver lidt mere vildt, lidt mindre forudsigeligt.

Han gør det af lyst og følger ikke et bestemt træningsprogram. Men kombinerer sin løbetræning med masser af funktionel træning som styrke og core-træning. For det er vigtigt, at led og sener er trænet til det ujævne underlag og den varierende belastning, forklarer Thomas Skals.

Og så skal man vide, at det ikke er den fysiske træning og den gode form, der alene baner vejen frem til målstregen.

»Når man løber ultraløb, siger man, at 80 procent af en distance foregår oppe i hovedet. Det er i høj grad viljen og motivationen, der bestemmer, om man gennemfører,« siger Thomas Skals.

Selv om 83 kilometer for nogle kan lyde af meget, kommer man ind i en slags tilstand, hvor det ikke føles så hårdt. Man er i en skiftevis jævn og ujævn bevægelse, en rytme, hvor tanker og følelser kan få frit løb, derfor er det samtidig afgørende at holde sit fokus.«

I weekenden løb Thomas Skals »sine« 83 kilometer til ultraløbet »Vikingesporet« i Roskilde, og om 14 dage står han på startlinjen til Hammertrail 50k.

Mens en del trailløbere finder det afvekslende at tage med på løberejser til udlandet, bliver Thomas Skals hjemme i Danmark.

»Jeg siger ikke, at jeg aldrig vil gøre det, men Danmark har den mest fantastiske natur. Silkeborg og Bornholm er et par af mine favoritsteder, her er naturen vild og smuk på én gang.«

Hans interesse for fysiske strabadser og udfordringer i skoven begyndte tilbage i 1990erne, hvor han købte sin første mountainbike og kørte off-road.

»Men på et tidspunkt flyttede jeg sammen med min familie ind i et stort gammelt hus, som vi satte i stand, og så kom der et par børn mere. Min tid blev knap, og når jeg skulle træne mountainbike, tog det mindst tre-fire timer, så jeg droppede det til sidst og begyndte i stedet på trailløb, der er mindre tidskrævende. Jeg har aldrig løbet almindeligt på asfalt og kommer heller ikke til det. Naturen har en vigtig betydning for mig sammen med det fællesskab, jeg har fundet med andre trailløbere. Flere af dem er blevet mine gode venner, vi har nogle af de mest fantastiske oplevelser sammen, og det er for mig et godt udgangspunkt for venskaber.«

Den ugentlige træning foregår mest alene, mens det er til ultraløbene, at Thomas Skals nyder det, han betegner som et helt særligt fællesskab.

»Jeg kan lide, at man kommer, som man er. At det er lige meget, hvad man arbejder med, om man bor i det ene eller det andet postnummer og har det »rigtige« træningstøj og udstyr.«

Han bruger ikke pulsmåling, men tracker sin tid og sine højdemeter og deler det med andre på Facebook.