Det er synd, at der ikke er nogen, der har fortalt ham, at navnet Elias også kan være muslimsk

Ugen på kanten: En besynderligt usynlig strejke og en gammel, hvid mand på jagt efter Muhammed. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

I august 2020 annoncerede Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han netop havde stiftet foreningen »OLD WHITE MAN DENMARK« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeplejerskernes strejke har ramt på et ufattelig uheldigt tidspunkt.

For dem selv.

Til trods for at have afholdt den ene demonstration efter den anden har de været besynderligt svære at få øje på.

Og det er måske nok af den såre simple årsag, at de har valgt rød og hvid som deres kampfarver, og at deres strejke er landet pladask oven i EM i fodbold.

Man har med andre ord ikke haft en chance for at vide, om den råbende, tilsyneladende følelsesmæssigt oprevede hord af mennesker, der kom marcherende, var på vej til Ofelia Beach, Christiansborg eller Parken.

Sygeplejerskernes strejke begyndte 19. Juni 2021, og der har i den forbindelse været en række demonstrationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Samtidig har EM-feberen ramt den brede befolkning i en grad, jeg ikke har set mage til før (nuvel, vi vandt i ‘92, men der var jeg kun et enkelt år gammel). Og når noget samler nationen, så har vi ikke rigtig mentalt overskud til, at nogen skal være på tværs.

Og her undrer det mig, at man som strejkende sygeplejerske ikke lige har løftet blikket en gang og opdaget, at man marcherer rundt forklædt som roligan.

Den usynlige protest er sjældent særligt effektiv, og det må da være irriterende at trække i det rød/hvide-protesttøj igen og igen, uden at nogen bemærker, at man protesterer.

Strejker de egentlig stadig? Jeg ved det ikke. Jeg gider ikke engang rigtig tjekke det. Okay, vent lige …

Jo, de strejker stadig. Og deres strejke handler om et efterslæb på grundlønnen. Så ved vi det.

Old Woke Man

I august 2020 annoncerede Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han netop havde stiftet foreningen »OLD WHITE MAN DENMARK«.

Foreningen – omend den antageligt var satirisk ment – har som væsentligste formål at definere, hvad Søren Espersen ikke længere gider høre eller læse om.

Den foreløbige liste inkluderede dengang både gamle skulpturer, Carsten Jensen, Morten Østergaard, kønskvotering, krænkede folk og kødfri dage.

Selvsamme Søren Espersen tweetede onsdag 14. Juli:

»Hvor er Muhammed? Så lige fortegnelsen over mest populære drengenavne i 2020: Alfred, Oliver, Aksel, Arthur, Valdemar, Lucas, Malthe, Emil, August, Victor, Elias, Elliot, Felix, Magnus, Hugo, Anton, Theo, Liam, Viggo, Nohr og Otto. Men hvor er Muhammed og andre muslimske navne?«

»Er han forarget på konservative muslimers vegne over en manglende videreførelse af navnet Muhammed?« Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

På Twitter var forvirringen total. For hvad var Søren Espersens formål med at lede efter flere muhammeder på den måde?

Antyder han en mistanke om en konspiration hos Danmarks Statistik, hvor man forsøger at vildlede befolkningen med falsk data om navnet Muhammed?

Erkender han, at han har set spøgelser, og at der faktisk slet ikke er så mange muhammeder i Danmark, som han gik og troede?

Er han forarget på konservative muslimers vegne over en manglende videreførelse af navnet Muhammed?

Føler han sig utryg over, at muslimer i Danmark hedder andet end Muhammed, og dermed potentielt har infiltreret det danske samfund med danskklingende navne som camouflage?

Eller kan det være – og nu bliver det lidt vildt, men hæng på – kan det være, at han mener, at der er tale om kulturel appropriation, hvis muslimer giver deres børn danske navne?

Uanset, hvad pointen var, vil jeg vove den påstand, at Søren Espersen med sit tweet brød både punkt et og enten punkt ni eller ti på den liste over, hvad han i sin OLD WHITE MAN-forening ikke gider høre om.

Nemlig »Fredens religion«, »krænkede folk« og »Folk, Der Er Krænkede Over, At Andre Muligvis Vil Kunne Blive Krænket«. Men det afhænger selvfølgelig af, hvilken retning krænkelsen – eller forargelsen – peger.

Og jeg ved ikke, hvor Søren Espersen ville hen med sin Muhammed-eftersøgning. Jeg er heller ikke sikker på, at Søren Espersen helt selv ved det.

Måske handlede det bare om, at han sad klar med et forarget tweet om, at muslimerne var ved at overtage det hele, og kun lige akkurat manglede et muslimsk navn på top ti for at kunne eksemplificere sin pointe.

Men så er det jo egentlig lidt synd, at der ikke er nogen, der har fortalt ham, at navnet Elias også kan være muslimsk.