»Det er jo grotesk, at vi endnu i Danmark ikke har en eneste topspiller, der tør at stille sig frem og erkende homoseksualitet«

Idrætsklubberne HIK og Pan har indledt et samarbejde om at nedbryde fordomme om homoseksualitet i fodbold. Endnu er ikke en eneste dansk topspiller kommet ud af skabet, og HIKs Adam Holmegaard kalder det den sidste barriere for fordomsfrihed i Danmark.

Thomas Hitzlsperger, der er en af de meget få topspillere, der har talt om sin homoseksualitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Fodboldklubben HIK indleder som den første klub i Danmark et samarbejde med idrætsklubben Pan Idræt, der organiserer homoseksuelle idrætsudøvere.

Formålet med initiativet er at nedbryde fordomme i sportens verden og specielt i fodboldmiljøet. Indtil dags dato er der ikke en eneste dansk foldboldspiller i dansk topfodbold, der er sprunget ud og talt om sin homoseksualitet.

Kun meget få topspillere er stået frem

Den frivillige projektleder i Pan Idræt Carsten Friis Overby siger:

»Der er meget sjældent, at foldboldspillere på topplan er stået frem. En af de meget få topspillere, der har gjort det, er den tyske spiller Thomas Hitzlsperger, der spillede for Aston Villa, men han gjorde det først, da han ikke mere var topspiller.«

Carsten Friis Overby peger på, at der generelt i det danske samfund er fem-ti pct. homoseksuelle, og så skulle det være mærkeligt, hvis der ikke var fodboldspillere i dansk topfodbold, der er homoseksuelle.

Ifølge Carsten Friis Overby er der dog kun få homoseksuelle i dansk fodbold.

»Mange homoseksuelle trækker sig fra fodbold, når de når en vis alder. Det er ifølge min erfaring jargonen, der skræmmer dem væk. Når noget sker på banen, så bliver der råbt »fucking bøsse« eller andre homofobiske ukvemsord. Det er klart, at unge homoseksuelle skræmmes væk af den tone, men jeg tror ikke, at det skyldes egentlige homofobiske holdninger, for de fleste fodboldspillere er, som danskere generelt: fordomsfrie,« siger han.

Pan Idræt har i dag 25 afdelinger med idræt. Der er også et fodboldhold og ca. 50 aktive fodboldspillere. Regeringen har i 2020 afsat 1,8 mio. kr. af satspuljemidlerne til en øget indsats omkring homoseksualitet og fodbold. I første omgang vil nogle af pengene anvendes til en undersøgelse af problemets omfang, og derefter vil man tage initiativ til konkrete indsatser.

Carsten Friis Overby ser HIKs som en slags prøveprojekt for det fremtidige arbejde:

»Vi er i Pan Idræt meget glade for HIKs initiativ,« siger han.

Det er i omklædningsrummene, de værste ting foregår

Initiativtageren fra HIKs side er Anders Holmegaard, der er mentaltræner for ungdomselitespillerne i HIK. Ifølge Adam Holmegaard er hovedproblemet jargonen i omklædningsrummene.

»Det er blevet bedre på banerne i de senere år, selvom vi stadig kan høre homofobiske råb både fra spillere og trænere. Men det er i omklædningsrummene, når vi voksne ikke er tilstede, at det værste foregår. Det er en måde, de unge spillere stiver deres egen usikre og spirende seksualitet af på: at komme med den slags homofobiske udtryk,« siger Adam Holmegaard.

Ifølge Adam Holmegaard er de unge spillere i dag langt mindre tilbøjelige til at sige nedsættende ting om homoseksuelle end tidligere, fordi de er mere fordomsfrie end tidligere generationer og via nettet og fjernsyn er blevet præsenteret for en friere seksualitet og flere seksuelle identiteter end tidligere.

Han fortæller, at der i verden kun er fem topspillere, der har vedkendt sig homoseksualitet, og en af dem har begået selvmord.

»Det er jo grotesk, at vi endnu i Danmark ikke har en eneste topspiller, der tør at stille sig frem og erkende homoseksualitet. Det er den sidste barriere for fordomsfrihed, som vi har i Danmark,« siger Adam Holmegaard.