Designer og DR undskylder udtalelser om gæster ved Dronningens nytårstaffel

Jesper Høvrings bemærkninger under DRs transmission fra Dronningens nytårstaffel har mødt kritik fra blandt andre Elles redaktionschef, Nikita Hofmann Andersen, og designeren Jim Lyngvild. Nu undskylder han og DR.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen til nytårskur og -taffel i Christian VIIs Palæ. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til Dronningens nytårstaffel mødte beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen op i en lang, mørkeblå pailletkjole.

DR sendte direkte fra taflet, og blandt kommentatorerne var designeren Jesper Høvring, der blandt andet har skabt kjoler til Kronprinsessen. Han fik ved den lejlighed sagt noget, der siden faldt blandt andre designeren Jim Lyngvild og Nikita Hofmann Andersen, redaktionschef på Elle, for brystet.

»Hun ser fantastisk ud, den her lange, slanke skikkelse. Hun funkler og lyser op med de her store pailletter, det gør pailletter jo, så det kræver også, at man skal have en relativt slank skikkelse, for de lægger jo lidt på, når de er store, pailletter,« sagde Jesper Høvring.

Men nu har Jesper Høvring undskyldt sine udtalelser om beskæftigelsesministerens og andre af taffelgæsternes kroppe. Han skriver på Instagram, at der har været »noget larm« om hans udtalelser under DRs sending.

»Jeg er ked af, at nogen har fundet det stødende, at jeg kommenterede på de kvindelige skikkelser og ikke bare forholdt mig til kjolerne. Jeg synes bestemt ikke, at man skal være slank for at bære en kjole flot, heller ikke selvom der er pailletter på,« skriver Jesper Høvring på Instagram i en såkaldt story, altså et opslag, der forsvinder efter et døgn.

Nikolai Thyssen, der er redaktionschef i DR Nyheder, har beklaget på DRs vegne og sagt, at alle selvfølgelig må gå i det tøj, de har lyst til, skriver B.T.

Inden da havde en række personer kritiseret Jesper Høvrings udtalelser.

En af dem var radio- og tv-værten Iben Maria Zeuthen, der skrev på Instagram, at der er en væsentlig forskel på at tale om en kjole og så at beskrive den krop,  kjolen sidder på – og at man bør holde sig fra det sidstnævnte.

Midaldrende mænd, der kommenterer

Designer Jesper Høvring. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

I en kommentar i Elle skriver Nikita Hofmann Andersen

»Alle har ret til at iføre sig præcis, hvad pokker de vil. Smalle såvel som vide kjoler og pailletter. (...) Men det bliver jo bare lidt svært for børn og unge at vokse op med den forståelse, hvis vi tillader midaldrende mænd at kommentere, hvad man kan og ikke kan bære på baggrund af ens krops »figur« og »skikkelse« i bedste sendetid.« Nikita Hoffman Andersen citerer i samme ombæring også kritikken fra Iben Maria Zeuthen.

Jim Lyngvild skriver på Facebook, at han »troede, vi i 2023 var stoppet med at fat-shame.«

Jim Lyngvild siger til B.T., at han mener, at det måske er på tide at holde op med at hylde det slanke og tyndheden, når man sidder i studiet og kommenterer.

»Åbenbart er det kun de tynde, der må gå med pailletter, men hvem ved – måske ville en tykkere kvinde i pailletter ligne verdens dejligste diskokugle. Jeg er ikke tykaktivist, men der er ting, man ikke længere kan og skal sige, fordi det er malplaceret i 2023.«

Jim Lyngvild selv var såkaldt modediktator i Ekstra Bladet, hvor han var kendt for en bramfri tone om kendtes tøjvalg til diverse arrangementer. Samarbejdet stoppede i 2021.

Iben Maria Zeuthen har også delt kommentaren fra Elle på sin Instagram-konto. Her bemærker hun, at Elle – der blev grundlagt i Paris i 1945 – også selv har »en lidt speget historie med det med tyndheden«, og at verden på den måde er svær »at gøre sort/hvid«.