Derfor kaster vi os ud i det nye forhold

Der sker noget mystisk med mange mennesker, der finder den store kærlighed på ny. Det er rigtig nemt at glemme sig selv. Her guider vi dig på vej, så du undgår nederlag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sker et eller andet mystisk med mange mennesker, der etablerer sig for 2. gang. Der er behov for at genfinde trygheden, roen og samhørigheden med et andet menneske og i den proces, er det rigtig nemt at glemme sig selv. Glemme, hvad det var der skete i det tidligere forhold, som gjorde, at det ikke fungerede, og glemme at stille krav til det nye parforhold.

Det får du her:

- En guide: Sådan undgår du fiasko

- Og en masse gode råd om når kærligheden rammer for anden gang

Guiden er lavet i samarbejde med Parforholdsraad.dk, Danmarks største online samling af viden, opgaver og ressourcer indenfor parforhold. Vil du have endnu flere råd og professionel hjælp til dit parforhold, så se mere på www.parforholdsraad.dk. Eksperterne i denne guide er parterapeuterne Karens Sveistrup og Ingrid Ann Watson.

Ved at købe fri adgang til Berlingske Plus i 1 måned eller 1 år får du samtidig adgang til vores andre 400 guider. Se oversigt her.

Se også: "Sådan får du langdistanceforholdet til at fungere" (15 kr.). "Sådan bevarer du kraften i parforholdet" (10 kr.). "Kom videre efter skilsmissen" (21 kr.). " De ofte stillede spørgsmål om arv og skilsmisse" (19 kr.).


Der sker et eller andet mystisk med mange mennesker, der etablerer sig for 2. gang. Der er behov for at genfinde trygheden, roen og samhørigheden med et andet menneske og i den proces, er det rigtig nemt at glemme sig selv. Glemme, hvad det var der skete i det tidligere forhold, som gjorde, at det ikke fungerede, og glemme at stille krav til det nye parforhold.

Rigtig mange glemmer at mærke efter, om den nye eller måske endda kun potentielle kæreste er den rigtige, men bruger i stedet tankerne på:

- Synes han nu, at jeg er god nok?

- Hvorfor ringer han ikke?

- Skal jeg skrive til ham?

- Vil han kunne lide mine børn?

- Hvornår skal jeg fortælle min familie og venner om ham?

Det er jo smadder vigtigt, at havne i et parforhold, hvor der er de værdier, som du har brug for, så brug i stedet tiden på at:

Står du I situationen? Husker du at mærke efter, hvordan DU har det, når I er sammen?

Husker du, at nyde nuet og forelskelsen. Du kan ikke vide, om I passer sammen før der er gået mindst et år. Når forelskelsen forsvinder, erstattes den enten af kærlighed eller ligegyldighed.

- Brug tid på andet end ham.

- Prioriter dit liv med børnene, din familie og dine venner.

- Gå langsomt til værks og mærk efter!

- Stil dig selv spørgsmålene, som du ellers har brugt tid på at gætte hans tanker omkring (Se ovenstående)

- Find ud af, hvorfor I godt kan lide at være sammen og stil de ting op mod dine vigtigste værdier i dit parforhold. Passer tingene sammen med dine værdier?

- Accepter, at du kan ikke gå direkte til noget, der skaber tryghed, ro og en ny 'kernefamilie' - det tager tid at bygge op. Måske vil du over tid opleve og mærke, at han er den eneste rigtige, men du kan ikke være sikker.

- Lad være med at gå helt i sort, hvis han bakker ud af forholdet. Hvis han gør det, er han jo ikke den rigtige - og hvis du kun har kendt ham i få måneder, så er det nok ikke verdens undergang, med mindre du gør det til det, for du kender ham i bund og grund ikke.

Tag det roligt. Nyd nuet og forelskelsen. Husk at prioritere dine børn, din familie og dine venner, også selvom han lige nu virker til at være den eneste ene.

Når du har været gennem en skilsmisse eller brud, og du møder en ny partner, så vil disse mekanismer typisk sættes i gang:

- Det skal være perfekt denne gang. Første gang gik jo ikke så godt.

- Hvis jeg er single for længe, får jeg alt for mange særheder, som jeg får svært ved at lægge fra mig.

- For at jeg føler mig hel, skal jeg have en partner.

- Jeg kan ikke lide at være alene, så hellere en kæreste hurtigt, så jeg slipper for at forholde mig til mig selv.

- Drømmen om den perfekte familie.

Når du bliver skilt, og atter vil etablere dig, er det nemt at have travlt med at prøve på, efter vores egen opfattelse, at skabe den perfekte familie. Drømmen om den familie, der ikke blev som vi havde håbet på, skal nu genetableres med en ny partner, og det må gerne gå hurtigt, for den drøm der brast fylder måske meget, og for at komme videre, er det nemt at få opfattelsen af, at den bedste måde er, at finde en ny partner hurtigt, og få startet et nyt liv med ham eller hende.

Hvis du tidligere har været i et parforhold, der gik helt skævt, hvilket ofte er årsag til skilsmisse, og du er kommet ud på den anden side, kan du sidde med den følelse, at den type partner, som din eks var, skal du ALDRIG have igen. Du går på dates, og pludselig er der et andet menneske som du føler, er alt det som ex-partneren ikke var.

Spørgsmålet er, om du forelsker dig i det andet menneske, eller mere i alt det som vedkommende repræsenterer, eller det, du tror I får sammen – det billede du sætter op, af jeres parforhold sammen. Du føler at han er manden i dit liv, og hvad er mere nærliggende end at gå all in.