Derfor er vandstanden i Søerne i København så lav

Har du også undret dig over den lave vandstand i Søerne? Grunden er blandt andet en tør sommer. Nu tænker Københavns Kommune nyt for at få fyldt de berømte søer.

Problemer med en tør sommer og rensningsanlæg gør, at der nu skal flyttes vand langvejs fra for at fylde Søerne. Arkivfoto: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere

Hvis man nogensinde har set nogen falde i Søerne i København, ved man, at vandstanden heldigvis ikke er så høj. Men for tiden er vandstanden endnu lavere.

Årsagen er først og fremmest, at det renseanlæg, som renser vandet i Emdrup Sø og sender det videre til Søerne, har været til reparation fra marts til juli. Derfor er der i den periode ikke blevet ledt vand ind til Søerne ad den vej, oplyser Københavns Kommune ifølge Politiken.

Allerede i september har de skarpe journalister på TV 2 Lorry skrevet om problemet, og i oktober er spørgsmålet blevet taget op i Borgerrepræsentationen, efter at Klaus Mygind (SF) har stillet et såkaldt politikerspørgsmål i Borgerrepræsentationen.

I svaret fra Nikolaj Hvingtoft Hansen, vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen: Parker, Kirkegårde og Renhold, skriver han, at det er forventeligt i tørre år, men at forvaltningen ser på forskellige muligheder for, hvad der kan gøres ved det i fremtiden, hvis der skulle komme flere tørre somre.

Indtil videre er der valgt en løsning, hvor vandet mellem Kalveboderne og Damhussøen nu får lidt finere postnummer.

Til Politiken oplyser kommunen nemlig, at vandet indtil videre skal komme fra Harrestrup Å/Fæstningskanalen. I et svar til Politiken skriver enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Jørgen Lund Madsen.

»Vi har indgået en aftale med et firma om at etablere en trykledning i Fæstningskanalen, som skal levere vand til Utterslev Mose. Herfra løber vandet til Emdrup Sø og siden til Søerne i det centrale København«, siger han.

Vandstanden skulle ikke have en negativ indflydelse på dyrelivet i Søerne, oplyser Københavns Kommune til avisen.