Der er en snert af Elvis i hendes ansigt

Som barn pendlede hun mellem Elvis’ Graceland og Michael Jacksons Neverland. Elvis Presleys barnebarn Riley Keough er aktuel i den nye film »Under the Silver Lake« – og man kan godt se ligheden.

Riley Keough spiller den uopnåelige Sarah i et Los Angeles plaget af mystiske hundemord. PR-foto fra »Under the Silver Lake«. Fold sammen
Læs mere

Det kan ikke være helt nemt at være barnebarn af selveste Kongen. The King. Hverken, når man skal vise, at man kan skabe sig et navn som skuespiller i sin egen ret, eller når folk møder én første gang, og gransker ens ansigt for at se spor efter den legendariske bedstefar. Riley Keough, som har en mindre rolle i Lars von Triers »The House That Jack Built«, er datter af Lisa Marie Presley og sangeren Danny Keough, og er dermed det ældste barnebarn af Elvis og Priscilla Presley.

Elvis Presley var en sin tids største stjerne. Han voksede op i Sydstaterne, og nogle af de traditionelle værdier, har hans barnebarn taget med sig. (Photo by STF / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: STF.

Og måske er det fordi, at hun er ud af ægte american royalty, at instruktøren David Robert Mitchell castede hende til sin hyldest-film til Hollywood og hele den glitrende, gammeldags showbiz-ånd, den biografaktuelle »Under the Silver Lake«. Der er endda en scene, hvor Riley Keough kopierer en legendarisk sekvens fra Marilyn Monroes sidste, ufærdige film – den, hvor hun svømmer i poolen i »Something's got to give« fra 1962. I et land, som ikke har en kongefamilie, kan popkulturens ikoner let få en enorm plads i folks bevidsthed, især når de endda døde så smukke som Marilyn, eller lever videre i musikken som Elvis Presley. Men til det amerikanske magasin Vanity Fair har Riley Keough udtalt, at hun ikke har spor imod at være barnebarn af Elvis. Og hvorfor skulle hun egentlig have det? For måske har hun lært af sine aners manglende evne til at sige nej, når alle hiver i en, og har netop lært at vælge rigtigt, når det gælder arbejde. Godt nok har hun medvirket i flere af Steven Soderberghs film, bl.a. »Magic Mike« og »Logan Lucky«, men hun har også valgt flere uafhængige indie film, som bl.a. Andrea Arnolds »American Honey«, som i 2016 vandt juryens pris i Cannes.

Man kan godt se visse ligheder med bedstefaderen. Riley Keogh ved National Board of Review Gala i New York i 2017. Foto: ANGELA WEISS / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS.

Pap-far Jackson

Riley Keough har haft roller i bl.a. Netflix-serien »Hold the Dark«, samt videoen til Justin Timberlakes »TKO«, hvor hun spiller en bitter kæreste, der slår Timberlake ud og binder ham til en pick-up truck, hvorefter hun kører ham gennem ørkenen og smider ham ud fra en klippe. Pick-up-trucks og low-life er ikke helt fremmed for Riley Keough, som til Irish Examiner har fortalt, at det var to meget forskellige liv, hun oplevede hos sin mor og far, efter de blev skilt – og at det faktisk har været godt for hende. Mens faderen boede i trailer-parker og ikke havde mange penge, var livet med moderen Lisa Marie Presley anderledes privilegeret. Efter ægteskabet med hendes far, havde moderen yderligere to ægteskaber – til skuespilleren Nicolas Cage, som varede i sølle 108 dage, og med Michael Jackson fra 1994 til '96. Sidstnævnte elskede hun højt, har hun senere fortalt. Og at bo med ham på hans ranch Neverland var som at bo i Disneyland, for der var legetøj og børn allevegne. Man kunne endda låne en abe, man kunne tage med i skole, har hun for nylig fortalt til tv-værten James Corden.

Michael Jackson og Lisa Marie Presley var gift i to år. Fold sammen
Læs mere

Til Guardian har hun talt om, at hun godt er klar over, at det er et privilegium at være en Presley i Hollywood, for hvor det måske ville tage andre flere år at finde en god agent, så tog det hende en uge. Riley Keough tiltuskede sig også en rolle i den amerikanske serie »Riverdale« efter at have skrevet på Twitter, at det var hendes store ønske – den slags kommer nok ikke til hvem som helst, der tweeter det. Men i samme artikel siger hun, at hun faktisk ikke er typen, der har et kæmpe ego:

»Jeg troede, at man var nødt til at have supermeget selvtillid for at blive skuespiller. Men det gør du ikke – du skal bare være virkelig fucked up!«

Det virker nu, når man hører hende i interviews, som om hun er nogenlunde normal, hvilket er lidt af en bedrift, når man har boet på to af USAs mest legendariske adresser: Graceland i Memphis, Tennessee og Neverland i Californien.

Sydstatsværdier

Men faktisk var det mest faderen, der opdrog hende, mens de boede skiftevis i Los Angeles og på Hawaii, og da det på et tidspunkt blev for meget for den lille pige at gå i skole med en bodyguard hver dag, tog han hende ud af skolen og hjemme-underviste hende selv. Og bodyguards var Riley Keough nødt til at have, fordi det er prisen for at være en Presley. På den måde kan man sige, at der er både positive og negative sider ved at være barnebarn af Elvis. Som dog havde været død i 12 år, da hun blev født. Men Riley, der i dag er 29 år, har sagt til Vanity Fair, at hun har taget nogle af Elvis' sydstats-værdier til sig:

Elvis Presley's datter Lisa Marie Presley, barnebarn Riley Keough og tidligere kone Priscilla Presley poserer sammen med de italienske desigenere Domenico Dolce og Stefano Gabbana før et show i Milano i 2004. Foto PAOLO COCCO / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: PAOLO COCCO.

»Min mor var 21 år, da hun fik mig, og hendes mor var 21, da hun fik hende, så nu synes jeg ligefrem, at jeg kommer til at blive en gammel mor. Men jo ældre jeg bliver, jo mere tænker jeg over, om man overhovedet skal bringe et barn til denne mærkelige verden. Så jeg går og overvejer, om ikke det er bedre at adoptere et barn,« sagde hun. Riley Keough har siden 2015 været gift med stuntmanden Ben Smith-Petersen, og sidste år købte de et hus i netop det trendy kvarter Silver Lake, som har lagt navn til den film, hun er aktuel med lige nu.