»Den nostalgiske julekalender«: Læs alle afsnittene

»Den nostalgiske julekalender« er AOKs kalendergave. Hver dag frem til juelaften dykker Jakob Steen Olsen ned i fortiden og skriver om dansk teaters og underholdningshistories mange glemte skæbner og saftige skandaler. Læs alle publicerede afsnit her.

1. låge: Velkommen til »Den nostalgiske julekalender«

Tag med tilbage i tiden, til dengang der var rigtig sladder til. Med AOKs julegave, »Den nostalgiske julekalender«, graver vi hver dag frem til juleaften dybt i dansk teater-  og underholdningsbranchens spændende og kulørte fortid.

Læs afsnittet her

2. låge: Hun var ung og smuk og hørte porten smække i bag sig. Da vidste hun, at hun var fortabt

Mette Marie Rose var den kønneste pige på Det Kongelige Teater. Hendes skæbne blev beseglet, da en magtfuld greve begyndte at efterstræbe hende.

Læs afsnittet her

3. låge: Med ild i øjnene og i strakt arm kvadrer han med fuld kraft den store kage direkte i fjæset på den uforberedte journalist

3. låge i Den nostalgiske julekalender: Hvad var det, der skete, da Dirch Passer gik amok og smed en lagkage i hovedet på en journalist?

Læs afsnittet her

4. låge: Gad vide, hvad der gik gennem hovedet på Gerda Madsen på befrielsesaftenen i maj 1945?

Bag 4. låge i Den nostalgiske julekalender gemmer sig historien om Gerda Madsen. Det københavnske teaterpublikum tilbad hende. Lige indtil hun begik en fatal fejltagelse.

Læs afsnittet her

5. låge: Den kendte skuespillerindes pillemisbrug blev en livsfarlig kurs

5. låge i Den Nostalgiske julekalender: Karen Lykkehus havde godt gang i en omfattende teater- og filmkarriere, da en personlig krise sendte hende ud i 15 års stofmisbrug.

Læs afsnittet her

6. låge: Familiens hemmelighed var mørkere, end hun havde kunnet ane

6. låge i Den nostalgiske julekalender: Skuespilleren Lotte Tarp vidste under hele sin opvækst, at der var noget helt galt i hendes egen familie.

Læs afsnittet her

7. låge: Meget få vidste, at Danmarks stolte søn skjulte en chokerende fortid

7. låge i den nostalgiske julekalender: Danske Jean Hersholt klarede sig flot i Hollywood, hvor han nød stor respekt. Men bag den polerede facade gemte sig skandale og fornedrelse.

Læs afsnittet her

8. låge: »Et splitsekund senere var jeg bagbundet med en plasticstrip, uden at jeg i min omtågede tilstand havde nået at forstå, hvad der skete«

Hvad skete der egentlig, dengang Ole Thestrup gik amok og tvang et Boeing 747-fly til at nødlande i canadiske Winnipeg?

Læs afsnittet her

9. låge: »Jeg var ganske enkelt en livsglad pige, som var ude efter sjov, mænd og penge«

9. låge i Den nostalgiske julekalender: Hanne Smyrner var en smuk dansk stjerne, der skabte sensationelle overskrifter i det store udland, og som endte med at bekende sig til mørkets kræfter.

Læs afsnittet her

10. låge: Når Lily Broberg mødte uden makeup, vidste man, det endte i tårer

10. låge i Den nostalgiske julekalender: Udadtil var Lily Broberg den gæve humørpige. Men hendes inderste hemmeligheder var der ingen, der fik adgang til.

Læs afsnittet her

11. låge: Den store skuespiller skød sig i hjertet

11. låge i Den nostalgiske julekalender: Holger Gabrielsen var en af Det Kongelige Teaters fremragende skuepillere og havde stor indflydelse bag kulisserne. Men hans eget liv endte ikke lykkeligt.

Læs afsnittet her

12. låge: Preben Kaas' og Jørgen Rygs bitre skilsmisse

12. låge i Den nostalgiske julekalender: Preben Kaas og Jørgen Ryg var uadskillelige i seks år, indtil de havde slidt hinanden op.

Læs afsnittet her

13. låge: »Hun var helt ude af den, hun græd og græd. I en time. Men hun sagde aldrig, hvad der var galt«

13. låge i Den nostalgiske julekalender: Kirsten Walther var den fejrede komedienne, der tog sine hemmeligheder med sig i graven.

Læs afsnittet her

14. låge: De ville tage tasken med hendes afdøde mands aske fra hende: »Det er min mand!« hvæsede hun

14. låge i »Den nostalgiske julekalender«: Historien om Nina og Frederik begyndte med penge og international succes. Men sluttede med mord.

Læs afsnittet her

15. låge: Hun passede kollegaen op i elevatoren: »Ghita, du tager mine roller fra mig!«

15. låge i Den nostalgiske julekalender: Ingeborg Brams er en af de mærkeligste skæbner i dansk teaterhistorie. Det lysende talent havde ikke psyken til at stå på scenen.

Læs afsnittet her

16. låge: »Helle, tænkte jeg med bankende hjerte. Ham der skal du holde dig fra. Han er vist mere, end du kan klare«

16. låge i Den nostalgiske julekalender: Smukke Helle Virkner og flotte Ebbe Rode var 1950ernes drømmepar. Men troskab var der ikke meget af i rækkehuset på Egernvej.

Læs afsnittet her

17. låge: »Da jeg fik et barn, blev der tisket og hvisket: Hvordan har hun båret sig ad med at få det?«

17. låge i Den nostalgiske julekalender: Hannah Bjarnhof chokerede alle ved at få et barn uden for ægteskab i 1950ernes bornerte Danmark.

Læs afsnittet her

18. låge: »Til premieren tog han så hårdt fat om min hals, at jeg følte mig i livsfare«

18. låge: Kan en skuespiller være så meget i sine sansers vold, at han ligefrem er livsfarlig for sine medspillere?

Læs afsnittet her

19. låge: Da flammerne fortærede hendes sommerhus, slap hun ikke ud i tide

19. låge i Den nostalgiske julekalender: Else Højgaard imponerede ved at skifte fra ballerina til fremragende karakterskuespiller.

Læs afsnittet her

20. låge: Da moderen vendte tilbage, sagde hendes datter blot en enkelt sætning: »I hate you«

20. låge i Den nostalgiske julekalender: Stjernedanseren Nini Theilade blev holdt i stramme tøjler af sin dominerende mor, der forrådte hende på den mest grusomme facon.

læs afsnittet her

21. låge: »Bertil kom til kaffen«

21. låge i Den nostalgiske julekalender: Danskernes populære filmstjerne og den svenske Prince Charming havde en kort, hemmelig affære, mens verden stod i flammer.

Læs afsnittet her

22. låge: Der blev kaos, da 48 julemænd begyndte at dele varer ud fra hylderne i Magasin

22. låge i Den nostalgiske julekalender: To dage før juleaften 1974 udførte Solvognen danmarkshistoriens største stykke aktionsteater.

Læs afsnittet her