Den gamle triumfator

Vitiano er gået fra at være superstjerne til pænt god

Hvad er det egentlig, der sker, når en vin, som man plejede at give absolutte topkarakterer, pludselig ikke længere brillerer? Vinen, jeg tænker på er først og fremmest Vitiano lavet af Italiens store vintroldmand, Riccardo Cotarella. Cotarella er Parker-darling, konsulent for 50-60 vingårde spredt over hele støvlelandet og mester for en ny særlig saftig, fadpræget vinstil, ikke ulig en anden Parker-ven Michel Rolland (se M/S 5/11-06). De første par år, Vitiano optrådte i tester her i avisen, ryddede den simpelthen bordet. Dengang havde vi vist ikke mere end fem stjerner at gøre godt med, så det var det, den fik. Jeg husker tydeligt, at Vitiano, som også dengang jævnligt var på tilbud til en halvtredser, var helt enestående i sin klasse. Sådan er det ikke i dag, hvor vinen da bestemt stadig er pæn, men ikke mere pæn end til et stort firetal. Det er klart, at man som anmelder bliver i tvivl - er det mig, der har en dårlig dag? Det kan man selvfølgelig ikke helt udelukke. Men der kan også være et par andre grunde til, at Vitiano år for år falder en lille tak ned ad rangstien. For det første er der en konstant udvikling i gang, således at det, den dygtige Cotarella er i stand til at præstere i denne for ham beskedne prisklasse, måske ikke er helt så enestående, som det var for seks-syv år siden.

Dels er det heller ikke til at komme uden om, at når en vin som Vitiano bliver en mega-succees, så stiger salget helt enormt, det mangedobles simpelthen. Det medfører indlysende nok, at vinen ikke længere kommer fra den samme kilde, den samme mark. Jeg må i hvert fald indrømme, at jeg i dag har svært ved at genkende den vin, som jeg ellers tidligere har anbefalet vidt og bredt og derfor også selv har fået serveret med fornøjelse ved adskillige bryllupper og lignende selskaber. Men det kan selvfølgelig også bare være min smag, der har ændret sig.

0-50 kroner

2001 Penedès reserva, Jaume Serra Catalonien, Spanien (rød)

Irma: Tilbud 3 fl. for 120 kr.

Kommentar: Traditionel spansk vin, ligner gammeldags rioja med kærnemælk med amerikansk eg og vanille. Nogen udvikling, men alligevel skarp og syrlig.

2005 Vitiano, Falesco, Umbrien (rød)

SuperBest: Tilbud 50 kr.

Kommentar: Pæn frugt, men meget ung og rå- og lidt neutral. Svarer godt igen i munden, lidt barsk.

2005 Cuvée des Templiers, Domaine de l'Ameillaud VdP Orange, Rhône (rød)

Erik Sørensen Vin: Tilbud 45 kr.

Kommentar: Efter nogen tid i glasset folder en ret flot næse sig ud med cigarkassetræ og krydret Rhône-karakter. I munden mærker man, at vinen er meget ung og rå og ikke den længste.

2005 Chardonnay, Savanha

Western Cape, Sydafrika (hvid)

Kvickly: Tilbud 3 fl. for 129 kr.

Kommentar: Typisk oversøisk chardonnay, lige på kanten til at blive kvabset med sødmefuld ananasfrugt, flødekaramel og bacon - dog ikke helt uden syre.

51- 80 kroner

Muscadet Sèvre et Maine, Vieilles vigne, Ch. de la Ragotière. Loire, Frankrig (hvid)

Magasin: 49,75 kr.

Kommentar: Ren fin frugt, som er en anelse mere eksotisk end normalt for regionen grundet det varme år. Vinen er dog stadig elegant med god dybde og længde og mundrensende syre uden at blive skinger.

Prestige, Cordier Bordeaux (rød)

Føtex: Tilbud 59 kr.

Kommentar: Hørmer af egeflis, man aner lige netop, at der er merlot og cabernet inde bag. Er de begyndt at bruge amerikansk eg i Bordeaux ? Raspende tannin.

Côtes-du-Ventoux, Cuvée Veronique, La Ferme de St. Pierre. Rhône, Frankrig (rød)

ISO: tilbud 2 fl. for 110 kr.

Kommentar: Meget mørk sag med gode, dybe, saftige toner. Der er et røget, dyrisk element, som tyder på et vist syrah-indhold. Der rundes af med markant tannin.