Den franske stat vil købe Marquis de Sades sadomasochistiske mesterværk

Marquis de Sades »De 120 dage i Sodoma« er et banebrydende erotisk værk. Originalmanuskriptet har været ejet af private, og nu vil den franske stat købe det for 40 millioner kroner.

Marquis de Sade skrev sin roman »De 120 dage i Sodoma«, da han var fængslet i Bastillen i 1785. Værket er det mest yderliggående erotiske værk og er blevet set både som forløberen for fascismen og som et frigørende menneskeligt værk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Bureau/AFP/Ritzau Scanpix

Den franske regering har ifølge den britiske avis The Guardian bedt private om at hjælpe med at købe originalmanuskriptet til Marquis de Sades berømte sadomasochistiske roman »De 120 dage i Sodoma«. Manuskriptet er vurderet til at koste cirka 40 millioner kroner, og den franske stat tilbyder et skattefradrag til dem, der hjælper med at finansiere købet af det.

Der findes kun en autentisk tegning af Marquis de Sade, fra da han var 20 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Guillot/AFP/Ritzau Scanpix.

Manuskriptet blev skrevet af Marquis de Sade i 1785 på en 12 m lang rulle, der var 11 cm bred. De Sade gemte det i muren i den celle i Bastille-fæstningen, hvor han sad indespærret på grund af en række sexskandaler.

Kun 10 dage inden Bastillen blev stormet i 1789 i begyndelsen af Den Franske Revolution, blev Marquis de Sade flyttet til en anstalt, og manuskriptet havnede hos en aristokratisk familie, der havde det i 100 år. Derefter blev det solgt til en tysk samler, der tillod publicering i 1904, som sexologen Iwan Bloch stod for. I 1929 købte de Sades efterslægt, Noailles-familien, manuskriptet, men det blev stjålet i 1982 og smuglet til Schweiz, hvor det blev solgt til en samler ved navn Gérard Nordmann. I 2014 blev det erhvervet af en privat fond og vist frem ved udstillinger i Paris. I 2017 bestemte den franske kulturminister, at manuskriptet var fransk kulturarv og forbød, at manuskriptet blev sat til salg.

Manuskriptet består af hele første del samt resumeer af tre øvrige påtænkte dele af en aldrig færdiggjort fortælling om fire libertinere, der søger den mest ekstreme seksuelle nydelse, hvor der indgår tortur af drenge og piger. Libertinerne lukker sig inde på et slot, og med sig har de deres hustruer, fire ruffersker, otte unge mænd, otte unge kvinder og otte »kneppere« plus personale til at lave mad og servicere herskabet.

Libertinernes seksuelle udskejelser foregår over fire måneder og bliver værre og værre og blodigere og blodigere. Efterhånden dør flere, og til sidst er der kun 16 tilbage af de oprindelige 46, der indgik i de sadistiske prøvelser.

»De 120 dage i Sodoma« er de Sades rædselsvækkende erotiske roman skrevet på en lang rulle og gemt i muren i fængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Bureau/AFP/Ritzau Scanpix.

Marques de Sade var ikke bleg blev for selv at iscenesætte seksuelle scener og levede i det hele taget et udsvævende liv, selvom han var født ind i eliten af det franske samfund og kunne have levet et trygt og luksuriøst liv. I 1772 blev han således dømt til døden in absentia for at have forgiftet en prostitueret samt for at have haft et homoseksuelt forhold til sin tjener.

De Sade blev fanget efter kort tid og fængslet, men undslap fire måneder senere. Efter flugten gemte han sig på sit slot La Coste. Hans hustru fulgte ham i tykt og tyndt og deltog i planlægningen af hans orgier. Efter skandalerne på slottet blev kendt, flygtede de Sade igen. I 1777 blev han atter arresteret og fængslet. Han appellerede sin dødsdom og blev benådet, men forblev dog fængslet.

Den franske regering beskriver ifølge The Guardian »De 120 dage i Sodoma« som »den mest radikale og monumentale« af de Sades værker, og at romanen er »litteraturens sorte sol«. Regeringen peger på, at romanen har haft betydning for det 20. århundredes forfattere. De Sade er både blevet set som forløberen for fascismen og som en befrier, der frisatte mennesket.