Den danske venstrefløj har for lave forventninger til mennesker med 'brune øjne'. De er jo hverken idioter, små dyr eller små børn

Et maleri uden kvoter, en kvinde med en kaffekop og en mand uden situationsfornemmelse. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

»Det var i landets store byer et moderne juleevangelium om de nye borgere, som tog opgaven og ansvaret for at redde os alle sammen.« skriver Informations chefredaktør Rune Lykkeberg i en nedladende leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt portræt skal hædre 30 markante kvinder i dansk politik. Men hvilke 30? Det har været et hot emne på sociale medier den sidste uges tid, hvor mængden af juleand, nytårstorsk og portvin tilsyneladende har fået mange debatdeltagere til at glemme, hvad de principielt mener om verden.

Folk, der plejer at afsky ideen om kvoter, gik pludselig meget op i, hvorvidt der var nok borgerlige kvinder på listen over de 30. Altså kvotemæssigt. Omvendt har folk, der normalt elsker kvoter, advokeret for, at maleriets minoriteter, altså de borgerlige, skulle være taknemmelige for overhovedet at have fået så mange navne på listen.

Og listen er jo ikke som sådan til diskussion, hvorfor det for nogle twitterbrugere nok har føltes uforløst, at der ikke rigtig var nogen at gå i krig med. Indtil Özlem Cekic tillod sig at tweete et billede af sig selv sammen med Pia Kjærsgaard. Så var fanden løs i laksegade.

En hord af vrede Twitter-brugere kastede sig over Cekic og anklagede hende for at »legitimere racisme« og andre latterlige ting. Og hver især satte de sig for at forklare Özlem Cekic, hvad racisme mon er for en størrelse, og der må jeg bare sige, at jeg tror, at Özlem Cekic er et af de mennesker, der mindst har brug for at få forklaret, hvad racisme er.

Er du sunshine hvor har hun fået mange tæsk over årene. Fra alle kanter. Og hendes tilsyneladende holdningsfæller på venstrefløjen hører jo faktisk ikke efter, hvad det er hun siger. Hvad tror de, hun får ud af at drikke alt det dialogkaffe? Det har hun sådan set selv svaret på for år tilbage:

»Mit udgangspunkt for otte år siden var, at nu skulle jeg ud til disse mennesker og ændre dem. Hvis de mødte en muslim, ville de blive gode igen. Men jeg har haft rigtig mange gode kaffemøder, som virkelig har rykket ved min egen opfattelse af folk, for jeg har været lige så god til at dæmonisere dem, som de har været til at dæmonisere muslimer. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at tage afstand fra holdninger frem for at tage afstand fra mennesker,«.

Nåh ja, det er jo dér, den ligger. Det er stort set umuligt for nogle mennesker at forestille sig, at mennesker, der er uenige med dem selv, er andet end onde. Tænk sig at være voksen og tro sådan om verden.

»eg blev spurgt, hvem jeg helst vil stå ved siden af, når 30 kvinder skal portrætteres. Selvfølgelig den første kvindelige FolketingsformandPia Kjærsgaard. Vi ser forskelligt på mange emner. Det er styrken ved demokratiet. At der er plads til uenighed« skrev Özlem Cekic i et opslag på Twitter, som fik hende i fedtefadet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Helte med brune øjne

Vi skal også et stykke lidt længere tilbage. Ja, faktisk helt tilbage til 23. december 2021.

Her valgte Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, at begå en leder så tåkrummende, at det krævede en genlæsning, før det stod klart, om den var ment seriøst eller ej.

Havde den været skrevet som en satirisk parodi på et læserbrev i Politiken, havde den nemlig været ualmindelig gennemført. Men som en alvorlig leder, som voksne mennesker skulle læse i Information, var det meget pinligt. Tillad mig at forklare.

Overskriften lød »Tak til de tusinder af nydanskere, som trak i uniform i testcentrene i kampen mod corona«. Altså er præmissen, at de nydanskere, som arbejder i et testcenter, fortjener en særlig tak fra Rune Lykkeberg. Allerede lidt akavet, men det bliver langt, langt værre.

Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, begik en leder så tåkrummende, at det krævede en genlæsning, før det stod klart, om den var ment seriøst eller ej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Herfra begynder Rune Lykkeberg at skelne mellem »blåøjede« og »brunøjede« under mellemrubrikken »Helte med brune øjne«. Han kalder dem med brune øjne for »hjælpere«, og ignorerer pure, at der er tale om et enormt velbetalt ufaglært arbejde. Og det bliver ved og ved:

»Her var en opgave, som ikke krævede særlige kundskaber eller fine diplomer, men kun vilje til at bidrage og evnen til at være høflig, imødekommende og ordentlig. For rigtig mange nydanskere var det første gang, de fik chancen for at trække i uniform for nationen, drage omsorg for deres medborgere og være noget vigtigt for fællesskabet.« skriver han.

Altså, tror Rune Lykkeberg, at mennesker med brune øjne er idioter? Eller sådan en slags små dyr eller børn, kun særligt indviede kan komme i nærheden af? Det lyder sådan, når han skriver at »Mange, som måske aldrig havde været så tæt på en nydansker før, stillede sig an, lod sig undersøge og gik derfra med et tak for hjælpen.«

Mennesker med brune øjne kan jo altså godt både tænke selv, uddanne sig, passe et arbejde og alt det andet, som mennesker med samme øjenfarve som Rune Lykkeberg kan. Helt uden at det behøver afføde nogen som helst nedladende og ydmygende tak fra en eller anden chefredaktør i et elfenbenstårn.

Hvorfor har venstrefløjen så lave forventninger til brunøjede mennesker? Hvorfor skal de med brune øjne have et anden og mere overskyggende »tak« end alle andre? Det er akavet for alle.