Den danske natur er for alle...

Skov- og Naturstyrelsen har netop indviet ni kystnære lejrpladser i Nordsjælland. Sammen med 850 andre pladser fordelt over hele landet skal de lokke danskerne til at bruge den danske natur langt mere end i dag. Pladserne kan benyttes året rundt og er for de flestes tilfælde gratis at overnatte på.

Det bliver heller ikke til lejrskoler, hvis lærerne ikke kan tage på arbejde. Fold sammen
Læs mere

Den danske natur skal åbnes og gives tilbage til danskerne.

Det er budskabet i et storstilet projekt fra Skov- og Naturstyrelsen, der i samarbejde med Friluftsrådet og en række friluftsorganisationer er i fuld gang med at udvikle nye tiltag og lejrpladser til friluftsfolket i Danmark.

I øjeblikket er der godt 850 lejr- og teltpladser til fri afbenyttelse i den danske natur, og der kommer hele tiden nye til. Ligesom der for et par år siden blev indført et forsøg i de danske statsskove med »fri teltning«, et forsøg, der nu er gjort permanent og udvidet til at omfatte 46 statsskove over hele landet.

Det sidste nye tiltag er indvielsen af ni kystnære lejrpladser på Sjælland startende fra Amager og hele vejen op langs Øresundskysten til Nakkehoved ved Gilleleje. Planen er at nå hele vejen rundt om Sjælland og dermed skabe bedre muligheder for at bruge naturen for de mange kajakroere, der er strømmet til kajaksporten de seneste år.

»Vi har store forventninger til netværket af kystnære lejrpladser. Kajaksporten er blevet utrolig populær de seneste år og med Danmarks 7.000 kilometer kyststrækning, er turmulighederne mangfoldige. I løbet af de næste par år vil vi etablere lejrpladser, så det bliver muligt at ro Sjælland rundt. Initiativet ligger i naturlig forlængelse af de andre muligheder for naturoplevelser, som Skov- og Naturstyrelsen har etableret,« siger Hans Henrik Christensen, direktør i Skov- og Naturstyrelsen.

Etableringen af de kystnære lejrpladser med mindre end 50 meter til vandkanten er et forsøg på at få andet end det sædvanlige »uldsokke-folk« og de erfarne roere i tale. Pladserne er for alle, og de er nemme at komme til både fra vandet og til fods/cyklende.

»Med de nye kystnære lejrpladser er det vores mål at skabe en slags Margueritrute bare til vands. Men de er ikke kun for dem, der kommer til vands. Alle pladser kan nås af gående og cyklende, og alle er velkomne,« oplyser Troels Grene, projektleder hos Skov- og Naturstyrelsen.

Flere steder i landet findes der allerede et netværk af kystnære lejrpladser bl.a. i Limfjorden, Flensborg Fjord og flere jyske åer. Her er erfaringerne gode, men Troels Grene forventer sig endnu mere af de nye nordsjællandske pladser, der placeres i et af de mest befolkningstætte områder i Danmark:

»De ni nye lejrpladser placerer vi i det mest befolkningsrige opland i Danmark. Flere end to millioner mennesker vil have kort afstand til disse naturoplevelser. Derfor har vi store forventninger til vores nye friluftstilbud, men omvendt ønsker vi ikke, at pladserne skal udvikle sig til en slags gratis camping, hvor folk ligger i lag. Det skal være unikke oplevelser, hvor danskerne får øjnene op for, at nogle af de bedste oplevelser venter uden for deres gadedør.«

De nye pladser blev indviet 28. juni og kan benyttes det meste af året. Enkelte steder koster det et meget beskedent beløb at benytte lejrpladserne, mange steder er det gratis.@Tekst m. indryk:

»Overnatning i det fri 2006-2007«, Friluftsrådet m.fl., pris: 98 kroner. Læs mere om guiden og muligheden for at overnatte i det fri på: www.teltpladser.dk .

Regler for brug af pladserne

Pladserne må kun bruges af mindre grupper n Der må højst overnattes to nætter på samme plads n Husk, at du selv skal medbringe vand til de fleste pladser n Efterlad pladsen pæn og ren. Efterlad ikke affald n Kun, hvor der er faste bålsteder på pladserne, må der tændes bål Kilde: Skov- og Naturstyrelsen

Hvem overnatter?

De nyeste tal (2005) viser, at ca. 50.000 overnatter årligt på de godt 800 danske teltpladser. n Otte ud af ti er danskere, resten er er udlændinge, fortrinsvis fra Holland og Tyskland. n To tredjedele af alle besøgende rejser sammen med familie eller kæreste. 13 procent med vennerne og otte procent alene. Godt en tredjedel har deres børn med. n Typisk alder for besøgende er mellem 30 og 49 år. n Hvorfor benytter folk pladserne: 1) De ligger tæt på naturen og i smukke omgivelser, 2) Fri for biler, 3) Det er en billig udflugtsform. Kilde: Friluftsrådet