Demokratiet til debat

På søndag diskuterer kendte navne demokrati i forbindelse med forevisninger af tre dokumentarfilm om emnet

Af Ebbe Iversen

Det kan vel umiddelbart virke som et overflødigt spørgsmål, men er alligevel værd at stille, og det vil blive grundigt behandlet på søndag den 7. oktober, hvor verdens angiveligt største multimedia-begivenhed med navnet »Why Democracy?« går i lag med spørgsmålet om demokrati fra mange forskellige vinkler.

Den danske del af det globale »Why Democracy?« er arrangeret af dokumentarfilmfestivalen cph:dox i samarbejde med Danmarks Radio, Det Danske Filminstitut og STEPS International.

Centralt i den internationale begivenhed befinder sig ti dokumentarfilm om begrebet demokrati, og på søndag vises tre af dem i Cinemateket i København kl. 16, Hillerød Slotsbio kl. 14, Ry Bio kl. 16 og på European Film College i Ebeltoft kl 13.30.

De tre film er Siatta Scott Johnson og Daniel Junges »Iron Ladies of Liberia« om den demokratisk valgte kvindelige præsident Ellen Johnson Sirleaf i det borgerkrigshærgede Liberia, Weijun Chens »Please Vote for Me« om konkurrencen om at blive kåret til klassens duks i en folkeskole i Kina og Karsten Kjærs »Bloody Cartoons« om de voldsomt kontroversielle danske Muhammed-tegninger.

Forevisningerne ledsages af debat med markante personligheder som deltagere. I Cinemateket er det forfatteren Hanne-Vibeke Holst og kulturredaktør Flemming Rose med Tine Gøtsche som ordstyrer.

I Hillerød debatterer politikeren Marianne Jelved og redaktør Sandy French med Klaus Kjøller som moderator, i Ry kan man lytte til VU-formand Thomas Banke og imam Ahmad Akkari med Gry Mathiesen som ordstyrer, og på European Film College taler forfatteren Morten Albæk med forstander Søren Høy.

Senere på måneden står Mellemfolkeligt Samvirke bag Global Democracy Day den 18. oktober, og man kan desuden følge den diskussion om demokrati, der løbende foregår i det sydafrikanske Democracy House, på www.whydemocracy.net.