De syv flotteste boligbyggerier

Berlingske boligredaktion har bedt syv af de mest markante arkitektfirmaer i Danmark om at give deres bud på de bedste boligbyggerier, som er opført inden for de sidste fem år.

Tietgenkollegiet i Ørestad, opført af Lundgaard og Tranberg Arkitekter. Foto: Sigrid Nygaard/Scanpix Fold sammen
Læs mere

De sidste års byggeboom specielt i hovedstaden har ikke kastet mange arkitektoniske perler af sig, mener arkitekterne. Men der er dog enkelte undtagelser.

Her følger de byggerier, som får rosende kommentarer fra kollegerne. I rundspørgen var det ikke tilladt at udvælge egne projekter.

1. Tietgenkollegiet i Ørestad, opført af Lundgaard og Tranberg Arkitekter

2. VM-husene i Ørestad, Plot ved arkitekterne Bjarke Ingels og Julien de Smedt.

3. Gemini Residence , den ombyggede frøsilo på Islands Brygge . Det hollandske arkitektfirma MVRDV har sammen med danske JJW Arkitekter stået for komplekset.

4. Sluseholmen. Det ny kvarter i Sydhavnen består af otte boligøer, og omkring 15 forskellige arkitektfirmaer har tegnet boligerne. Hele planen for den ny bydel er udarbejdet af det hollandske arkitektfirma Soeters Van Eldonk Pones.

5. Charlot tehaven på Strandboulevarden, København Ø. En stor klassisk boligkarré med i alt 178 lejligheder, tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

6. Nordlyset på Amerika Plads, Østerbro. Tegnet af C.F. Møller arkitekter.

7. Wennberg Siloen på Islands Brygge. En anden af Sojakagefabrikkens siloer, som er bygget om til eksklusive boliger. Arkitekt Tage Lyneborg stod bag byggeriet.

Opgangstider

Når det handler om kvalitetsbyggeri er opgangstider sjældent befordrende for kvaliteten af byggeriet, mener flere af arkitekterne. De ser derfor frem til mere rolige tider.

”Især i København er der opført nogle byggerier, der bærer præg af, at der skulle opføres noget i en fart,” siger ledende arkitekt Jørgen Bach fra Arkitema. Og han suppleres af arkitekt Lone Wiggers fra tegnestuen C.F. Møller:

”Generelt er eksperimenterne udeblevet. Det er meget ærgerligt, når så stor værditilvækster har været i spil i dette historiske opsving.

De syv tegnestuer, som har deltaget i rundspørgen er foruden C.F. Møller og Arkitema, Scmidt Hammer Lassen, BIG v. Bjarke Ingels, Vilhelm Lauritzen Arkitekter , Holgaard Arkitekter og COBE v. Dan Stubbergaard.

Læs mere i Berlingske Tidende Boligen søndag 30. december