De nye discipliner til vinter-OL er IOCs forsøg på at fange de unge

Den Internationale Olympiske Komité har siden 2014 sat en række nye sports-discipliner på programmet for at appellere til yngre seere – men det er ikke altid omkostningsfrit at gå fra subkultur til mainstreamkultur.

Klokken var halv fire om natten til søndag i Danmark, da det purunge stortalent Redmond »Red« Gerard blev den første amerikanske guldmedalje­vinder ved årets vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken var halv fire om natten til søndag i Danmark, da det purunge stortalent Redmond »Red« Gerard blev den første amerikanske guldmedalje­vinder ved årets vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea.

Den blot 17-årige snowboarder begik fejl i begge sine indledende forsøg og lå på sidstepladsen, da han ud af ingenting leverede en noget nær perfekt præstation i dis­ciplinen slopestyle – en disciplin, der stiller store krav til atleternes vovemod, tekniske kunnen og kreativitet, når de i høj fart suser ned ad en bane og udfører en række dristige hop og trick.

Slopestyle er en af adskillige nye »freestyle«-discipliner for ski og snowboard, som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har sat på programmet til vinter-OL de seneste år – angiveligt for at appellere til en yngre målgruppe. Det vidner nytårstalen fra komiteens præsident, Thomas Bach, i hvert fald om, for i den lagde han vægt på, at IOC arbejder målrettet for at engagere et yngre publikum i de olympiske lege.­

Den målsætning er ikke opstået ud af den blå luft. Komiteen har haft svært ved at engagere de yngre sportsfans, og det afspejler sig i seerstatistikken. Ved det seneste vinter-OL i Sotji havde TV-seerne en medianalder på 55 år sammenlignet med 48 år ved vinter-OL i Salt Lake City i 2002. Noget tyder på, at de unge simpelthen ikke gider se bobslædeløb og kunstskøjteløb. Til gengæld vil de gerne se X-Games­ – den populære amerikanske ekstrem­sportsbegivenhed, der har fået en global fanskare i multimillionklassen.

»Winter X-Games er en af årets mest sete sportsbegivenheder og trækker millioner af TV-seere. Det må IOC have fået øjnene op for, på trods af at det ikke er verdens mest hippe sportsorganisation,« siger journalisten Peter Falktoft, der i år kommenterer vinter-OL på Kanal 5.

Radioværten med baggrund fra programmet »Monte Carlo« har dækket vintersport siden 2010 – især snowboarddiscipliner og X-Games.

Selv om disciplinen slopestyle er relativt ny i vinter-OL-regi, har den været blandt hovedattraktionerne ved Winter X-Games siden 2002. Derfor er symbolikken ved Redmond Gerards åndeløst spændende medaljesejr i slopestyle ikke til at tage fejl af. Han repræsenterer den nye garde, der er vokset op med X-Games og free­style som referencepunkt.

Derfor repræsenterer den yngste amerikanske guldmedaljevinder ved vinter-OL siden 1928 noget nær den bedste frontfigur, som IOC kunne ønske sig til at sælge ideen om et mere hipt og actionpakket vinter-OL til det yngre publikum.

Ifølge Peter Falktoft er det på tide, at IOC tager freestyle-discipinerne alvorligt:

»Formålet med OL er jo at fremme sporten, og så nytter det ikke noget, at den sport, man viser, er afarter af sportsgrene, som ikke bliver dyrket mere,« siger han med reference til de alpine snowboarddiscipliner.

Disciplinen findes stadig for snowboardere til OL, skønt det er otte år siden, at man i USA – snowboardets arnested – valgte at droppe finansieringen af et elitehold i alpine snowboarddiscipliner på grund af manglende publikumsinteresse.

Freestyle-miljøet har faktisk en lang tradition inden for skiløb og trækker tråde tilbage til 1930ernes skiakrobatik og til de fandenivoldske »hot dogging«-konkurrencer i 1970erne, hvor målet var at komme til bunden af bakken på den mest spektakulære og hæmningsløse måde. Det har dog altid været et miljø, der har eksisteret ved siden af de mere etablerede vintersportsmiljøer.

»Det interessante ved mange af de nye sportsgrene, som IOC for tiden sætter på programmet til vinter og sommer-OL, er, at de repræsenterer en form for subkultur, som man tager ind,« siger Stanis Elsborg, der er idrætshistoriker og foredragsholder.

Han fortæller, at miljøerne omkring de nye olympiske sportsgrene i høj grad kan klassificeres som subkulturer, da de har handlet om mere og andet end sport. De har også haft et særligt kropsligt udtryk i form af tøjstil, musik og attitude, der har været henvendt mod ungdommen.

»Det forsøger IOC så at profitere på. Skønt mange har en forestilling om, at OL eksisterer for sportens skyld, er det jo en slags forretning. Derfor prøver de hele tiden at finde nye markeder, eksempelvis ved at hive fat i nogle mere­ »street« sportsgrene, som kan skabe merværdi og appellere til ungdommen samt tiltrække TV-seere og medieomtale,« fortæller han.

For udøvere af disciplinerne er det svært ikke at forholde sig ambivalent til den store interesse, som det etablerede sportsmiljø er begyndt at fatte for deres sportsgrene. På den ene side er det stadig en kæmpe kilde til legitimitet og anerkendelse at repræsentere sit land ved verdens største sportsbegivenhed. På den anden side fører det uundgåeligt til, at sporten forandrer sig, når den bliver løftet ud af sine vante omgivelser og op på den olympiske scene.

Den danske freestyleskiløber og tredobbelte danmarksmester i slopestyle på ski, Thomas Trads, har bemærket, hvordan interessen for freestyle er vokset, siden disciplinerne slopestyle og halfpipe kom på programmet til vinter-OL i Rusland i 2014.

Medaljerne ved mændenes snowboard slopstyle finale. Bronzemedaljen gik til canadiske Mark McMorris fra, Sølvmedaljen til canadiske Max Parrot og guldmedaljen løb Redmond Gerard fra USA med.  Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / Martin BUREAU.

»Det er jo vildt fedt, at sporten når ud til en langt større skare af mennesker end normalt, hvor det kun bliver vist på nichesider for folk, der allerede går op i det. Jo flere der ser det, desto flere muligheder er der også for sponsorer og for at tiltrække nye udøvere,« siger han inden den obligatoriske tilføjelse:

»Men der er også nogle ting, der er blevet tydeligt dårligere, siden det kom på OL-programmet.«

Den 23-årige professionelle skiløber var ved at kvalificere sig til vinter-OL, da han blev skadet forud for et af de allersidste World Cup-løb inden de Olympiske Lege. Derfor plejer han sin skade og følger med i begivenhederne hjemme fra Norge, hvor han har boet siden gymnasiet for at hellige sig skisporten.

»Når jeg ser nogle af dem, der dyrker slopestyle nu, føler jeg næsten ikke, at vi dyrker den samme sport. Der kommer folk frem, som kun træner på trampolin for at stille op til konkurrencer,« siger han.

Det unikke ved freestyleskiløb og snowboard er, at miljøet omkring sporten er ekstremt kommercielt sammenlignet med andre vintersportsgrene som eksempelvis bobslædeløb eller kunstskøjteløb.

Sportens store begivenheder såsom Winter X-Games er af natur næsten lige så meget show, som de er konkurrencer, og sportens stjerner bruger tit konkurrencerne som platform til at blære sig på sociale medier over for deres tusindvis af følgere.

Det er dog begyndt at ændre sig i takt med, at drømmen om at deltage ved de Olympiske Lege fylder mere i freestylemiljøet. IOC er anderledes strikse, når det kommer til regler for tøjstil, sponsoraftaler og opførsel.

»Mange af de her store konkurrencer, der fandtes, før det kom på OL-programmet, findes simpelthen ikke mere. Kalenderen er blevet så presset af alle de World Cups og små konkurrencer, der kvalificerer til OL. Folk har enten ikke tid, eller også tør de ikke risikere skader,« fortæller Thomas Trads.

Konsekvensen er, at mellemlaget i sporten forsvinder, og det afspejler sig i præmiesummerne, der er på højkant.

Hvor en førsteplads til en World Cup giver i omegnen af 100.000 kroner, må man ifølge Thomas Trads nøjes med 750 kroner for en tilsvarende placering til en Europa Cup-konkurrence.

Pukkelpist, hvor udøverne løber på en piste med pukler og udfører hop undervejs, kom med på det olympiske program i franske Albertville i 1992 og er dermed den ældste af de »nye« discipliner. Her er canadiske Andi Naude fanget i luften. Foto: Gregory Bull/AP Fold sammen
Læs mere

En anden dansker, der i adskillige år har været en aktiv del af freestylemiljøet, er 29-årige Rasmus Dalberg Jørgensen. Han har været professionel freestyleskiløber siden 2009 og har medvirket i syv danske skifilm under navnet »Rasmus DJ«.

Han har ligeledes bemærket, at sports­miljøet har ændret sig, siden IOC begyndte at vise interesse. Det er især måden, man træner på, der har ændret sig radikalt:

»Da jeg begyndte, gik man bare ned i ski­parken og trænede med vennerne. Så kunne du principielt blive den bedste i verden. Nu er alle topudøverne organiseret i landshold og har en træner, som de rejser rundt med.«

Ifølge Rasmus Dalberg Jørgensen er de trick, man træner, blevet så komplicerede, at de kan være decideret farlige at træne på egen hånd. Derfor frygter han, at man er ved at nå den fysiske grænse for, hvad der er muligt. Hvor kreativitet og personlig stil tidligere blev belønnet, er der i dag en tendens til at forvente perfektion fra udøverne.

»Ikke noget ondt ord om gymnastik – men de trick, der scorer bedst i dag, kræver, at du har en helt perfekt gymnastisk tilgang til at løbe på ski, og det gør altså sporten mindre kreativ.

Det er helt anderledes end for bare fem år siden. Det hele er blevet lidt som at gå til badminton, på godt og ondt,« siger han.

Redmond Gerard løb med guldmedaljen i mændenes slopestyle ved Vinter-OL i Pyeongchang    Fold sammen
Læs mere