De kommer til at lukke og slukke: Koncertsteder skal lukke for begivenheder med mere end 50 stående personer

Steder med mere end 50 stående personer skal lukke, lød det fra statsministeren på onsdagens pressemøde. De nye restriktioner kommer til at ramme et i forvejen presset kulturliv, lyder det fra brancheorganisationer.

Spillesteder står til at lukke, efter regeringen er kommet med nye coronarestriktioner, gældende fra fredag 10. december 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I morgen, når medarbejderne møder ind på natklub og spillested Hotel Cecil i København, kommer de til at tømme skraldespandene, ombooke koncerter og slukke lyset.

Efter onsdagens pressemøde har Hotel Cecil planer om at holde lukket indtil 7. januar, fortæller direktør Jesper Majdall.

»Vi kommer ikke til at lave siddende shows eller halve løsninger. Det er grundlæggende opslidende, dårlig forretning og det er heller ikke mit indtryk, at musikerne eller publikum er interesserede i, at de planlagte koncerter omlægges til noget helt andet,« siger han.

På et pressemøde onsdag aften kom regeringen med nye tiltag og coronarestriktioner i hele landet. Heriblandt at alle indendørs steder og begivenheder – herunder koncertsteder – med plads til mere end 50 stående personer skal lukke.

Det fortalte Mette Frederiksen på pressemødet.

De nye restriktioner er kommet i forsøget på at bremse den stærkt voksende coronasmitte.

6.629 personer blev i løbet af onsdag 8. december konstateret smittet med coronavirus, ifølge tal fra SSI.

Det er særligt på grund af omikronvarianten, at der er behov for yderligere restriktioner i samfundet, lød det på pressemødet.

»Indgrebet kom i et hidsigt tempo og er overraskende, fordi vi i forvejen har afviklet med coronapas og med dette har fået meget få tilbagemeldinger om smittetilfælde blandt vores gæster i forbindelse med både koncerter og natklubaktiviteter« siger Jesper Majdall fra Hotel Cecil.

»Vi er dem, som lukkes først og åbnes sidst. Jeg håber, at politikerne undervejs i december fortsat vil være fokuserede på den fastlagte deadline for restriktionerne,« siger han.

Branchen er bekymret

Hos Dansk Artist Forbund, der varetager fysiske og musiske artisters interesser, vækker de nye restriktioner bekymring.

»De nye restriktioner kommer til at ramme en i forvejen trængt branche. Så det rammer hårdt. Og det rammer vilkårligt,« siger forperson for Dansk Artist Forbund Sara Indrio.

»Med aftenens restriktioner kommer vi til at se aflysninger af koncerter og private arrangementer som julefrokoster, men forhåbentlig vil der også være kompensation til arrangører, der vælger at afvikle og gennemføre siddende koncerter, selvom det er med reduceret kapacitet,« lyder det.

»Denne tredje bølge kommer oven på et akkumuleret underskud fra snart to år med hele og delvise nedlukninger. Jeg håber, at den denne gang er kortvarig, og at regningen ikke skal gå på omgang internt i branchen, for så bliver tabet større end kroner og ører,« siger Sara Indrio.

Hun beretter om en stor udmattelse og træthed efter artister, musikere, bookere og arrangører har måttet ombooke eller helt aflyse koncerterne flere gange. Hun kan være bekymret for, at nogle vælger at gå en anden vej, fordi det er hårdt at have så usikker en arbejdsgang. Og det kan have konsekvenser på den lange bane, siger hun:

»Jeg kan være nervøs for, at det kan give langvarige mén, blandt andet at det kan gå udover mangfoldigheden og udbuddet i kulturlivet,« siger hun.

Museer går umiddelbart fri

Danske museer står til at gå fri fra yderligere restriktioner og kan dermed holde åbent som normalt med mundbind og coronapas, vurderer Nils Jensen, der er direktør for organisationen Danske Museer. Det tegner sig sådan, fordi statsministeren taler om »stående« begivenheder og ikke »gående«.

Men de vil ikke tage glæden på forskud.

»Vi er lettet over, at vi kan holde åbent, som vi forstår de nye regler, men vi afventer stadig endelig klarhed,« siger Nils Jensen.

»Jeg er dog bekymret for, at de nye restriktioner kan medføre, at vi får færre besøgende på grund af frygt for coronasmitte,« siger han.

Ikke desto mindre er han glad for de økonomiske hjælpepakker, som vil blive forhandlet på plads af Folketingets partier i løbet af ugen.

»Vi står sammen med vores venner i musikbranchen, som er dem, de nye restriktioner vil gå mest ud over,« siger Nils Jensen.

Hos spillestedet Hotel Cecil håber de på, at politikerne så hurtigt som muligt vil åbne spillestederne igen:

»Jeg håber, så snart muligheden kommer, at vi tænder lyset og får folk afsted til koncert,« siger direktør for Hotel Cecil, Jesper Majdall.