De gør verden bedre

I denne uge blev vinderne af INDEX: Design Award fundet, og selv de mest misantropiske vil kunne se optimistisk på vores klodes fremtid.

En Tesla på væggen Den måske mest prominente blandt vinderne er stifteren af Tesla Motors, Elan Tusk, som har stået i spidsen for Tesla Powerwall. Meningen er, at man kan lagre store mængder elektricitet fra solceller på kraftige batterier, så man bliver mindre afhængig af konventionelle energikilder. På samme måde er systemet også et alternativ for mennesker, der lever på øde og udsatte steder i verden, hvor strøm ikke kan tages for givet. Kategori: Home Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man designe sig ud af klodens problemer? Man kan i hvert fald forsøge, og hvert andet år er INDEX’ designpris en påmindelse om, at innovation og nytænkning er et par af de første skridt mod at løse nogle af verdens klima-, øko- og geopolitiske udfordringer. Dette års vindere spænder også bredt og er opdelt i fem forskellige kategorier.

I kategorien »community« vandt et hollandsk projekt, der kan opsamle havforurening på de store oceaner. Inden for »home« fik Tesla en pris for et batterisystem, som lagrer energi i hjemmet. »Play&Learning«-prisen gik til en app fra Guatemala, som kan lære børn sprog, »body«-kategorien blev vundet af et britisk hold, som har udviklet en metode til at lave øjenundersøgelser i 3. verdenslande på mobiltelefon, og inden for »work« blev vinderen et vertikalt havesystem fra Singapore.

De fem viser på hver sin måde løsninger på verdens problemer, mener Kigge Hvid, adm. direktør for organisationen bag prisen, som i torsdags kunne afsløre vinderne ved en stor ceremoni i Helsingør, hvor blandt andre kronprinsesse Mary deltog.

»Juryen har fundet fem vindere, som illustrerer, at design kan være en afgørende faktor, når man adresserer verdens mest presserende udfordringer som klimaforandringer, overbefolkning, fattigdom, madspild og andre vigtige emner. Hvilket nøjagtigt er formålet med INDEX: Award,« siger hun.

Vinderne deler en præmiesum på 500.000 euro – som er den højeste for en designpris i verden – ikke færre end 1.123 nomineringer fra 72 lande deltog i INDEX.