De bange, de dumdristige og de virkeligt modige

Nogle er naturligt modige, mens andre frivilligt vælger at se frygten i øjnene. Men måske kan de mere frygtsomme af os lige­frem lære noget af de to typer, fortæller forfatte­ren til en ny bog om mod.

Foto: Red Bull Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1942 dannede amerikaneren Bernard Gabriel gruppen »The Society of Timid Souls« – selskabet for sky sjæle – i New York.

Her mødtes cirka 40 musikere, som spillede hvert sit instrument, men som alligevel havde én ting til fælles: de var alle ramt af sceneskræk.
På møderne, hvor de en efter en optrådte, distraherede resten af gruppen den optrædende ved at larme, buhe og overdøve koncerterne. På den måde hjalp de hinanden med at overkomme frygten.

Med afsæt i den historie åbner Polly Morland sin nye bog, »The Society of Timid Souls Or, How to be Brave.«
Hun undersøger gennem en række interviews med folk, der har overkommet frygt, hvad det egentlig vil sige at være modig.

Der er fortællingen om Sally-Ann Sutton, som – uden at overveje det – resolut kaster sig over en glubsk rottweiler, da den angriber hendes baby.
Eller historien om soldaten Martin Bell, der trodser en ordre for at redde sin sårede soldaterkammerat. Kammeraten overlevede, det gjorde den 24-årige Martin Bell ikke.

Hvorfor vil nogle af os frivilligt se frygten i øjnene? Hvad er det, der gør, at nogle af os får et sus af mod i farefulde situationer, mens andre flygter? Og kan vi andre lære af det? spørger Polly Morland.

Vi kan lære at være modige
Det kan vi godt, siger Niels Holm Jensen, ph.d. ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Teknikken bliver allerede brugt i forsøg, hvor folk skal fravænnes deres fobier, fortæller han. Ved at udsætte dem for deres frygt, kan de gradvis slippe deres angst. Men når mod strømmer over os i et frygtløst øjeblik, som i mange af fortællingerne i Polly Morlands bog, er det ofte en spontan reaktion, siger Niels Holm Jensen.

»Vores hjerner besidder en række »programmer«, som uafbrudt vurderer risikoen ved de ting, vi foretager os. På den måde bremser programmerne os almindeligvis i overilede handlingsimpulser, når risiciene er for store,« forklarer han.

Derfor vælger de fleste af os at flygte i faretruende situationer, men der er også andre, hvis hjerner vælger at se frygten i øjnene, forklarer Niels Holm Jensen.

»Mange heltegerninger er ekstremt beundringsværdige, men i bund og grund er de bare forårsaget af et »program« i hjernen, som gør nogle mennesker risikovillige.«

Vi er mere modige, når andre kigger
Netop de risikovillige mennesker satte Polly Morland i gang med at skrive sin bog.

I 1999 arbejdede hun på en dokumentarfilm om et britisk politihold i Kosovo. Men sideløbende med arbejdet fik hendes oplevelser i det krigshærgede land hende til at overveje, hvorfor nogle frivilligt vælger at se frygten i øjnene.

Hvorfor lader soldater sig udsende til krigshærgede lande? Hvordan tør tyrefægteren stille sig op foran en rasende tyr? Og hvad er det, der får nogle til at kaste sig ud i faldskærm fra svimlende højder?

Ifølge Niels Holm Jensen er der rent faktisk individuelle forskelle, når det kommer til risikovillighed. Og for mange stiger villigheden til at udsætte sig selv for fare, jo større belønningen er.

»Der er lavet et studie, som viser, at folk er mere modige, når der er andre, som kigger. Det viser, at det betaler sig at være modig, hvis man får et godt omdømme ud af det,« siger han.

»Men det er også vigtigt at have i baghovedet, at mod lige så vel kan være enormt dumdristigt, og at det kan have lige så mange negative konsekvenser, som det kan have positive. Der findes derfor alle mulige situationer, hvor mod er en god ting, men der er også mange, hvor det er en dum ting at være direkte overmodig.«

Alligevel foreslår Polly Morland, at mens nogle mennesker – tyrefægtere, soldater og brandmænd – daglig tackler et naturligt mod, så er resten af os, de frygtsomme, måske også modigere, end vi tror.

Måske kan vi, som i mange af bogens fortællinger, ligefrem bruge vores mod i situationer, hvor det bliver sat på prøve. Men forhåbentlig får vi aldrig brug for det.

»The Society of Timid Souls: Or, How to be Brave« udkom den 25. april hos Conville & Walsh.