Dansker vil cykle 20.000 kilometer

Nordjysk eventyrer vil cykle fra Sydamerikas sydspids til Alaska i Nordamerika på bare 121 dage.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk med god forstand på vind og vejr har lovet Lars Nielsen fra Hobro medvind, når han til foråret drager til Sydamerika med sin cykel som eneste rejsekammerat.

Den besked er Lars Nielsen ganske fornøjet over. Det betyder nemlig en hel del at have vejret med sig, når man skal cykle en strækning på 20.000 km på 121 dage - fra det sydligste punkt i Sydamerika til Prudhoe Bay i Alaska...

Langt de fleste vil betragte den 45-årige nordjydes cyklende eventyr som det rene galimatias, men så er det, fordi de ikke kender ham og hans bedrifter på jernhesten i de seneste 21 år.

For ham er cykling en livsstil og en helt speciel måde at opleve verden på, og han ved med sig selv, at når han får den velkendte uro i benene, er det, fordi han skal af sted.

»Undervejs på mine mange cykelture i udlandet og ofte ved foredrag er jeg blevet spurgt om, hvorfor jeg aldrig har lagt ruten om Sydamerika. Hver gang har jeg svaret, at der er mange ting, som skal falde i hak, for at en sådan tur kan lade sig gøre. Det er sket nu, og jeg glæder mig utrolig meget,« fortæller Lars Nielsen.

Eventyret begynder 9. marts 2001, når han flyver til verdens sydligste by, Ushuaia, tæt ved Kap Horn. Derfra cykler Lars Nielsen nordpå gennem Argentina, langs med Atlanterhavskysten og derfra mod nordvest tværs over Patagonien til San Carlos de Bariloche. Videre går turen til Chile og over Andesbjergene til Osorno og derfra til Santiago og Valparaiso. I det nordlige Chile cykler Lars Nielsen 900 km gennem Atacama-ørkenen, hvor det ikke har regnet i flere hundrede år.

Fra Chile fortsætter turen til Lima i Peru. Herfra flyver Lars Nielsen til Panama City for at undgå at komme til at cykle i Ecuador og Colombia. Fra Panama City går det ad Pan American Highway gennem de små stater i Mellemamerika: Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador og Guatemala, inden det går videre langs Mexicos vestkyst til Mazatlan. Herfra tager han færgen over til Baja California.

Fra San Diego i USA går turen op gennem Sacramento-dalen til det nordlige Californien og fra Oregon direkte til Seattle og videre til den canadiske grænse. Så fortsætter han nordpå gennem British Columbia til Prince George og derfra til grænsen til Alaska. Her følger han Alaska Highway til Fairbanks, og derfra går det mod nord. Lars Nielsen slutter sin tur af med at cykle de sidste ca. 600 km på grusvej, inden han når Prudhoe Bay ved Ishavet. Han er hjemme i Danmark igen d. 13. juli - og som prikken over i'et har hans arbejdsgiver lovet ham, at han kan fortsætte i virksomheden.

»Jeg har valgt at cykle fra syd mod nord, fordi jeg ved, at på et tidspunkt indfinder trætheden sig hos både mig og min cykel. Så er det bedst at være i USA og Canada, som jeg kender som min egen bukselomme efter at have cyklet ca. 60.000 km derovre i årenes løb,« fortæller Lars Nielsen.

Siden midt i 1980erne har han brugt næsten alle sine ferier på at cykle Europa, USA, Australien og New Zealand tyndt, og undervejs har han sat flere verdensrekorder, som er blevet indført i Guinness Rekordbog. Første gang var, da han i 1989 cyklede diagonalt over USA og på 54 dage tilbagelagde 10.500 km.

Anden gang var, da han i 1991 cyklede USA rundt på 80 dage og tilbagelagde 16.494 km. Den tredje rekord satte han, da han i 1997 cyklede 5000 km på 23 dage i Norge, og for to år siden cyklede han Australien rundt på 73 dage - en strækning på 15.000 km.

Egentlig ville Lars Nielsen som helt ung have været konkurrencecykelrytter, men det gik ikke helt, som han havde håbet, for han var ikke speciel skrap til at cykle hurtigt.

Derfor slog han sig på turcykling i stedet for, og det har han aldrig fortrudt.

»Jeg cykler altid alene. Mit mål er at opleve de utrolig mange spændende naturområder rundt omkring, og det kan jeg bedst gøre alene. Jeg ved godt, at man ikke har nogen at dele oplevelserne med i nu'et, men det har jeg det fint med. Samtidig har jeg fornemmet, at lokalbefolkningen er meget mere opmærksomme på at hjælpe, når man er alene, siger han, mens han genkalder sig nogle af de mange strabadser, som omfatter alt fra at være fanget i snekaos, påkørsler og den gang, han var ved at dø af tørst i det steghede Death Valley i USA.«

Et projekt som at cykle fra Ildlandet til Ishavet er ikke billigt, men ligesom tidligere er flere virksomheder gået sammen om at sponsorere en del af hans udgifter, som vel alt i alt løber op i ca. 65.000 kr.

»Den støtte er jeg meget glad for. Det er nødvendigt med godt kram, for det er umuligt at behandle sin cykel nænsomt, når man både skal have oppakning med og samtidig kører i forskelligt terræn,« siger eventyreren forud for forårets store udfordring, som alle interesserede kan følge med i på hans Internet-hjemmeside www.long-rider.com.

Ritzau