Danske forlæggere boykottede Bogforum i begyndelsen – i weekenden satte bogmessen besøgsrekord

Knap 40.000 mennesker lagde den forgangne weekend vejen forbi Bella Center for at deltage i Bogforum. Det er et rekordhøjt antal gæster for messen, som Danske Forlag i dag er med til at arrangere, men som de i begyndelsen nægtede at have med at gøre.

Rekordmange lagde vejen forbi Bogforum i Bella Center den forgangne weekend. Særligt børnefamilier trak besøgstallet op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

38.186. Det er antallet af personer, der i weekenden fandt vej til Bella Center, hvor den årlige bogmesse Bogforum fandt sted. Dermed er der sat besøgsrekord, siden bogmessen første gang fandt sted i Forum på Frederiksberg i 1992.

Ifølge arrangørerne skyldes det især et ekstraordinært stærkt program i år. Men en øget prioritering af en helt særlig målgruppe har også været med til trække flere gæster til kongrescentret i Ørestad den forgangne weekend.

»Vores børneprogram har været rigtig stærkt i år. Når jeg ser på de typer af billetter, vi har solgt, kan jeg se, at det i høj grad er børnefamilier, der har været med til at løfte besøgstallet. Vi har satset meget på at løfte Børnebogsforum i år, blandt andet med egne scener, workshops og en hel del aktiviteter. Og så har vi selvfølgelig sørget for at hive gode og populære forfatternavne til, som børnene er glade for,« siger Bogforums udstillingsleder, Andreas Nordkild Poulsen.

Han understreger samtidig, at det ikke betyder, at man har nedprioriteret litteraturen til de voksne.

Andreas Nordkild Poulsen, Bogforums udstillingsleder

»Vi har i år haft 13 officielle scener herude. Kun to af dem har været målrettet børn, så i det store billede har vi haft et rigtig bredt program.«


»Vi har udvidet og har åbnet tre nye haller i år, så vi mangler hverken plads til voksenbøgerne eller scener til forfatterne bag. Vi har i år haft 13 officielle scener herude. Kun to af dem har været målrettet børn, så i det store billede har vi haft et rigtig bredt program,« siger han.

Fandt messen for kommerciel

Men selvom Bogforum i dag er populært blandt både tilskuere og forlæggere, har det ikke altid været tilfældet for sidstnævnte. Danske Forlag, der dengang hed Den Danske Forlæggerforening, tog nemlig i begyndelsen kraftigt afstand fra bogmessen, da flere store forlag, heriblandt Gyldendal, fandt messen for kommerciel, selvom bogsalget i Danmark var faldende i begyndelsen af 1990erne.

»Vi fik dog deres opbakning året efter, da forlagene blevet taget med på råd. I dag arbejder vi meget, meget tæt med Danske Forlag, som har nogle repræsentanter siddende i et rådgivende udvalg, hvor vi diskuterer, hvordan vi kan arrangere det bedst,« siger Andreas Nordkild Poulsen.

Den hidtidige publikumsrekord fra 2017 lød på 35.716 gæster, altså knap 3.000 færre end i weekenden. I år har Bogforum dog også sat rekord i antallet af besøgende på en dag, hvor mere end 15.000 personer fandt vej til bogmessen lørdag.

På programmet var det blandt andre Kirsten Birgit fra »Den Korte Radioavis«, Jussi Adler-Olsen, Svend Brinkmann og Peter Lund Madsen, der trak fulde huse, mens Bogforum lukkede med den helt store overraskelse, da digteren Yahya Hassan søndag kl. 17.00 gik på scenen og læste op fra sin nye digtsamling.

Derudover har en ny målgruppe også fundet vej til Bella Center i år.

»Vi har satset på comics og haft et område dedikeret til tegneserier, der har trukket overvejende mange mennesker til i år. Vi startede det sidste år, og det er blevet væsentligt større i år, og det har hevet en ny type publikum ind, der ellers ville have fravalgt Bogforum,« siger Bogforums udstillingsleder, Andreas Nordkild Poulsen.

Bogforum finder næste år sted fra 30. oktober til 1. november.