Danske film skal i fremtiden tælle hvide og brune medarbejdere for at kunne få støtte: »Det har vi ikke haft fokus på«

Det Danske Filminstitut vil i fremtiden kræve, at producenter og instruktører forholder sig til mangfoldighed, når de søger om støtte. Det skal ske ved at stille krav om opgørelser over produktioners etniske diversitet.

Hvordan ser den etniske fordeling ud? Det spørgsmål skal producenter og instruktører besvare i fremtiden for at få støtte ved Det Danske Filminstitut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En film- eller TV-produktion skal i fremtiden optælle og registrere, hvor mange medarbejdere, der har anden etnisk herkomst, når produktionen søger støtte hos Det Danske Filminstitut (DFI).

Det siger instituttets direktør, Claus Ladegaard, til Politiken.

Resultatet af optællingen betyder imidlertid ikke noget for støttekronerne, og producenter og instruktører står således ikke bedre, selv om de kan fremvise et hold med stor mangfoldighed.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en ny stor forskningsrapport fra Aarhus Universitet, som viser, at etniske minoriteter oplever mere chikane, diskrimination og uønsket seksuel opmærksomhed i filmbranchen end deres hvide kolleger.

Det er den konklusion, som får Claus Ladegaard til at melde ud, som han gør.

»At den her gruppe i højere grad end andre er udsat for grænseoverskridende adfærd, er nyt for mig. Det har vi ikke haft fokus på,« siger han til Politiken.

Derfor skal det være et fokus i fremtiden:

»Men jeg tør ikke på stående fod sige, hvornår det sker. Det skal vi tale med branchens organisationer om. Vi udelod det i første omgang, fordi det omkring etnicitet forholder sig sådan, at noget kan ses, og andet ikke kan,« siger Claus Ladegaard.

Allerede siden marts i år har DFI haft som krav, at produktioner skal opgøre kønsfordelingen på settet.

Andelen af henholdsvis mænd og kvinder er imidlertid heller ikke noget, der påvirker DFIs vurdering af, om en produktion skal tildeles støtte.

Optællingernes formål er primært at sikre, at producenter og instruktører selv er opmærksomme på fordelingen og graden af mangfoldighed.