Dansk videospil skal udstilles på samme museum som van Gogh, Picasso og Warhol

Et dansk videospil skal udstilles på Museum of Modern Art i New York.

 
Nu kan det danske spil kalde sig smukt nok til at være på museum. Video: Playdead. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af anmelderne på mediet Giant Bomb, Brad Shoemaker, burde muligvis slå sig ned som clairvoyant.

For i 2016 skrev han i sin anmeldelse af det danskproducerede videospil »Inside«, at det var så smukt, at det »næsten hører til på et kunstmuseum«.

Nu har »Inside« nemlig fået en plads i en af den moderne kunsts mest hellige haller, Museum of Modern Art, MoMa, i New York. Det skriver selskabet bag i en pressemeddelelse.

»Inside« er det første danske spil, der kommer med i MoMas samling, der også tæller klassikere som »Pac-Man«, »Tetris«, »The Sims« og »Minecraft«.

»Det er en kæmpe anerkendelse, at »Inside« er kommet i det selskab. »Tetris«, »Space Invaders« og »Pac-Man« har jeg haft store oplevelser med, længe inden det gik op for mig, at jeg selv kunne udvikle spil,« siger Arnt Jensen, der er stifter af Playdead og skaber af »Inside«.

Her på Berlingske kårede vores spilanmelder »Inside« til årets bedste spil i 2016.

Købte makker ud for 50 millioner kroner

MoMa er et af verdens største og mest indflydelsesrige museer for moderne kunst. Museet har blandt andr verdensberømte værker af Vincent Van Gogh, Salvador Dalí, Pablo Picasso og Andy Warhol. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR.

I spillet følger man en dreng, som jages »dybt ind i en skrækindjagende, fascinerende og smuk verden,« skriver Playdead i pressemeddelelsen. Du kan se hvordan, spillet ser ud, i videoen ovenfor.

Arnt Jensen blev først kendt i offentligheden for sit også roste spil »Limbo«. Efter en trailer for spillet blev delt vidt og bredt på nettet, fik Arnt Jensen og makkeren Dino Patti enorme milliontilbud fra store firmaer som Sony. Men parret valgte selv at stifte Playdead, for at bevare den kreative kontrol, fortalte Arnt Jensen til Berlingske i 2011.

Senere, efter et dramatisk forløb i 2017, blev Dino Patti købt ud af selskabet for 50 millioner kroner.

Som Berlingske beskrev i weekenden, så bliver der i Danmark udviklet computer- og mobilspil for mere end tre milliarder kroner om året.

Derfor mener Producentforeningen, som er branche- og arbejdsgiverorganisation for producenter af spillefilm, tv, dokumentarfilm, reklamefilm og computerspil, at der bør laves en computerspilpendant til Filminstituttet.

Skulle man være i New York på et tidspunkt mellem nu og 16. juli 2023 kan spillet opleves som en del af udstillingen »Never Alone: Video Games and Other Interactive DesignNever Alone: Video Games and Other Interactive Design«.