Dansk musik vinder frem på streamingtjenesterne

Gilli, Kesi og Lukas Graham var de mest lyttede danske kunstnere i 2018 på streamingtjenesterne.

Rapperen Gilli, der er kendt for numre som Tidligt Op og Kolde Nætter, var den mest populære danske kunster i 2018. (Arkivfoto) Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Selv om der er millioner af udenlandske numre at vælge mellem på streamingtjenesterne, er det i stigende grad musik fra hjemlige kunstnere, som danskerne lytter til.

Kunstnere som Gilli, Kesi, Lukas Graham, Node og Rasmus Seebach var sidste år blandt de ti mest lyttede på streamingtjenester som Spotify, YouSee Musik og Apple.

Samlet udgjorde dansk musik 34,9 procent af markedet i 2018, hvilket er en fremgang fra 31,9 procent i 2017. Det viser årsrapporten fra musikselskabernes brancheorganisation, IFPI.

Lasse Lindholm, der kommunikationsdirektør for IFPI, kalder udviklingen meget positiv.

»Dansk musik står virkelig stærkt i markedet. Man skal huske, at streamingtjenester er kendetegnet ved, at du har adgang til over 30 millioner numre.«

»Derfor er det virkeligt stærkt, når dansk musik kan have den markedsandel.«

»Det vidner om danske forbrugeres kærlighed til dansk musik, og det vidner om danske musikeres evne til at skabe musik af høj kvalitet,« siger Lasse Lindholm.

Samlet lød omsætningen på det danske musikmarked på 582 millioner kroner i 2018.

Det er en stigning på 34 millioner kroner fra året før, og over 90 procent af indtægterne kommer digitalt.

Det er efterhånden flere år siden, at streaming overhalede cd'er.

Salget af cd'er lød sidste år på 21 millioner kroner og er for første gang blevet overhalet af vinylplader, der solgte for 28 millioner kroner. De to plader udgør knap ti procent af musikselskabernes omsætning.

»Danskerne har virkelig taget streaming til sig, men samtidig ser vi en opblomstring af vinylplader, som jo er det her store og smukke, men også lidt besværlige fysiske format.«

»Det gør til gengæld, at download af musik og salget af cd'er, der jo ellers fyldte det meste omkring årtusindskiftet, er voldsomt faldende,« siger Lasse Lindholm.

/ritzau/