Dansk-kroatisk skuespiller nomineret til fornem filmpris

Danske film er velpræsenteret blandt de nominerede til European Film Awards.

 
»Triangle of Sadness« er »gakket, grotesk, barnlig, uforudsigelig, satirisk og ekstremt underholdende«, skrev Berlingskes anmelder om den satiriske film. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

European Film Academy offentliggjorde tirsdag navnene på de nominerede til European Film Awards 2022.

Herunder en nominering til dansk-kroatiske Zlatko Burić, som er nomineret til prisen for bedste mandlige skuespiller i Europa for sin rolle i »Triangle of Sadness«.

»Triangle of Sadness« er instrueret af svenske Ruben Östlund, og filmen vandt tidligere i år De Gyldne Palmer i Cannes. Filmen er også nomineret til priserne for bedste europæiske film, bedste manuskript og bedste instruktør.

Zlatko Burić (f. 1953) er uddannet skuespiller fra Dramski Studio i Kroatien i årene 1968-1973 og har desuden en universitetsuddannelse i sociologi og psykologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evan Agostini/AP/Ritzau Scanpix.

69-årige Zlatko Burić blev født i Osijek i Kroatien, dengang landet stadig var en del af Jugoslavien, men flyttede i 1981 til Danmark.

Hans store gennembrud i Danmark kom, da han spillede gangsteren Milo i »Pusher« fra 1996, som Nicolas Winding Refn instruerede.

I »Triangle of Sadness« spiller han den russiske oligark Dimitri, som er en af passagererne på den enorme yacht, der udgør centrum for store dele af handlingen i den satiriske film. Det lyder på papiret en del som den rolle, Zlatko Burić spillede i Roland Emmerichs katastrofefilm »2012«. Her spillede han spillede russisk mangemilliardær, der har købt billet til en af de »arker«, der skal beskytte de udvalgte mod jordens undergang.

Udover Zlatko Burić er Paul Mescal, Eden Dambrine, Elliot Crosset Hove og Pierfrancesco Favino nomineret til prisen for bedste europæiske skuespiller.

Udover Zlatko Burićs nominering er der faldet seks nomineringer af til danske film.

»Holy Spider« er nomineret i fire kategorier, mens »Vanskabte Land« og »A House Made of Splinters« hver er nomineret i en enkelt kategori.

»Holy Spider«, der også er den danske Oscar-indstilling, er instrueret af Ali Abbasi. Filmen er baseret på en virkelig historie om en seriemorder i den hellige iranske by Mashhad.

Flere danske film har tidligere vundet ved European Film Awards. Lars von Trier har blandt andet vundet fem priser gennem årene.

I 2021 vandt Jonas Poher Rasmussens »Flugt« tre priser, mens Thomas Vinterbergs »Druk« i 2020 var nomineret i fire kategorier og vandt alle fire priser, herunder bedste europæiske film.

Statuetterne uddeles af European Film Academy, der er en sammenslutning af europæiske filmskabere og -arbejdere.

Prisuddelingen finder sted 10. december i Reykjavik.