Danmarks Tekniske Museum vil flytte til Svanemølleværket i København – Helsingørs borgmester forstår ikke beslutningen

Danmarks Tekniske Museum ligger i Nordsjælland. Nu er planen, at museet skal til København og efter 2023 overtage Svanemølleværkets kæmpestore bygning i Nordhavn. Men flytningen er endnu kun på tegnebordet, og Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), er ikke begejstret.

Kulde og frost ved Svanemølleværket mandag den 26 februar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmarks Tekniske Museum skal muligvis flytte ind i Svanemølleværkets bygninger i Nordhavn i København. Den massive bygning står nu delvis tom, og energiselskabet Ørsted har planer om helt at forlade værket i 2023.

Et nyt museum om teknologi, industri og videnskab

Formanden for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard, ser ifølge pressemeddelelsen om flytningen frem til at rykke museet til hovedstaden:

»Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed, at vi er nødt til at lave en tilbundsgående undersøgelse for at se, om det kan lade sig gøre. Det kan åbne muligheden for, at museet levende kan præsentere én sammenhængende historie om teknologi, industri og videnskab som grundlaget for det moderne højteknologiske samfund. Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier fra danske opfindere, håndværk og industri.«

Endnu er planerne som sagt kun på tegnebordet, men museet har gjort et forarbejde ved at få Dansk Industri og Håndværkerforeningen, som gennem museets eksistens har siddet med i museets bestyrelse, med på ideen.

Desuden støtter også overborgmester Frank Jensen (S) ifølge pressemeddelelsen planen. Frank Jensen er begejstret for udsigterne til at kunne rykke en så stor kulturhistorisk attraktion til København. Han udtaler:

»Teknisk Museum i Svanemølleværket vil tilføre København og Nordhavn et fantastisk kulturelt tilbud i en enestående bygning med en flot beliggenhed. Det vil give unge og gamle københavnere og turister en mulighed for at gå i fodsporene på H.C. Ørsted, Niels Bohr og de mange andre internationalt berømte videnskabsmænd, som Danmark kan være stolt over.«

Nordhavn bliver et nyt attraktivt område

Dansk Industri har været med i arbejdet for at kunne få undersøgt mulighederne for at få Danmarks Tekniske Museum til Svanemølleværket. Den tidligere administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad er udpeget som formand for en erhvervsdrivende fond, som er blevet stiftet i denne forbindelse, og han siger ifølge pressemeddelelsen:

»Danmark er ét af verdens mest avancerede og moderne produktionssamfund, og det er fundamentet for det velstående samfund, vi har i dag. Derfor er det vigtigt at kende vores industrihistorie. Den vil vi gerne kunne vise frem i de bedst mulige rammer for både danskere og udenlandske turister, og her er Svanemølleværket en oplagt og spændende mulighed.«

Lederen af Danmarks Tekniske Museum, Jesper Buris Larsen, siger til Berlingske, at museet havde sine første 50 år i København på forskellige adresser, så han ser museets flytning til København som en slags hjemkomst.

Svanemølleværket har i dag ca. 22.000 kvadratmeter i modsætning til museets nuværende ca. 16.000 kvadratmeter. Men Jesper Buris Larsen understreger, at Svanemølleværket er en meget kompliceret bygning at omdanne til museum. Jesper Buris Larsen lægger desuden vægt på, at området omkring Nordhavn er i kraftig vækst, og den nye bydel samt turismen til København vil blive fundamentet for et nyt stort museum.

Vi kom aldrig i forhandling med museet

Der har været planer om at placere museet i Helsingørs havneområde. Ifølge Helsingør Dagblad afviste Helsingør Kommune i 2013 museets ønske om at flytte til det lukkede skibsværfts centrale haller på havnen. Avisen skriver, at kommunen har foreslået, at nogle af værftets mindre prominente bygninger kan renoveres kraftigt eller nedrives og erstattes af et nybyggeri, men den løsning rummer ikke de samme muligheder som Svanemølleværket, siger bestyrelsesformanden Jørgen Lindegaard til Helsingør Dagblad.

Den fortolkning er Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, ikke enig i. Hun siger til Berlingske:

»Vi fik ikke noget at vide, før det pludselig dukkede op i pressen. Det er da selvfølgelig ærgerligt, for vi havde håbet, at museet ville komme til at ligge i det unikke værftsområde nede ved vor havn, hvor der i forvejen er spændende museer som M/S Museet for Søfart og Kronborg.«

Havde I konkrete forhandlinger om placeringen af museet i havneområdet?

»Nej, for så langt nåede vi slet ikke med museets ledelse. Vi sendte et brev i efteråret 2018 og inviterede ledelsen til drøftelser, men vi fik ikke svar på vor henvendelse. Og nu forstår jeg altså hvorfor, fordi museet havde aftalt denne plan om flytning til København. Jeg vidste, at museet ville have den såkaldte Hal 14 i havneområdet, som er en hal, som kommunen bruger til mange forskellige aktiviteter, så det var ikke en mulighed. Men vi havde tilbudt dem en anden fin hal i værftsområdet og andre løsninger. Jeg kan se, at museet mener, at det var en »mindre prominent placering«, men det synes jeg bestemt ikke.«

Hvorfor tror du, at museet og dets venner satser på Svanemølleværket i stedet for Helsingørs værftsområde?

»Jeg tror, at der er tale om muskler. Københavns Kommune kan tilbyde større beløb, mens vi ikke har råd til store driftstilskud.«

Synes du, at en evt. flytning til København går imod regeringens erklærede mål med at flytte kulturinstitutioner ud i provinsen?

»Ja, så absolut. Det strider direkte imod regeringens erklærede hensigt. Nu aner jeg ikke, hvor sagen ender, men vi må nu i Helsingør planlægge det skønne værftsområde på ny uden at have Danmarks Tekniske Museum inde i planerne,« siger Benedikte Kiær.