Danmarks »ferietablet, lykkepille og stesolid« vandt kampen om tv-seerne i 2021

»Badehotellet« er den mest sete danske serie på flow-tv i 2021, skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

»Badehotellet«s handling i den seneste sæson udspiller sig i 1940erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Kollöffel/TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV 2-serien »Badehotellet« topper for sjette år i træk listen over de mest sete danske fiktionsserier på flow-tv i Danmark. Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse, hvor der er en opgørelse over de 16 mest sete danske tv-serier i 2021. Opgørelsen er baseret på Kantar Gallups seerundersøgelse.

I 2021 så i gennemsnit 1.669.000 seere med på hvert afsnit af »Badehotellet«, som en anmelder i Berlingske kaldte »hele nationens ferietablet, lykkepille og stesolid«, men målemetoden gør, at nogle meget sete serier slet ikke er med på listen.

Seertallene stammer nemlig fra flow-tv inklusive op til syv dages seertal efter tv-visningen via eksempelvis optagelse eller streaming, skriver TV 2. Tallene inkluderer altså ikke streamingseere ud over fra de første syv dage, efter at et afsnit blev sendt på flow-tv. Serier, der kun er blevet sendt på streamingtjenester, er slet ikke med på listen.

De fire mest sete danske serier er fra TV 2, som man kan se på listen nedenfor. 10 af de 16 serier på listen er TV 2-serier. Den højest placerede DR-serie er »Sneengle«, som i gennemsnit havde 441.000 seere pr. afsnit.

Politiken har talt med Julie Münter Lassen, ekspert i public service og post.doc. på Aarhus Universitet. Hun mener, at årsagen til TV 2-seriernes sejr er, at TV 2 har flere flowkanaler, eller lineære kanaler, end DR efter lukningen af DR K og DR 3 i 2020.

»DR har fået halveret sin kanalportefølje, og dermed har man også fat i færre flowseere. Der bliver stadig vist masser af fiktion for unge på DR3, men det er på streaming og derfor tæller de seere ikke med i opgørelsen,« siger Julie Münter Lassen til Politiken.

Solen skinner altid på »Badehotellet«, der for nogle er et frikvarter fra virkeligheden. Spørgsmålet er så, om en liste over de mest sete serier, der ikke inkluderer serier, som kun kan streames, også forskønner historien.

»Kastanjemanden« ikke med

Faldet af flow-tv er faldende, mens streaming tager til. Det viser den seneste udgave af rapporten »Mediernes Udvikling« fra 2021, som er udgivet af Kulturministeriet.

I den kan man se, at andelen af danskere, der ugentlig ser flow-tv, faldt med fem procentpoint svarende til et fald på seks procent fra 2018 til 2020.

I samme periode var andelen af danskere, der streamede minimum ugentlig, steget med 11 procentpoint, fra 57 procent til 68 procent af danskerne.

I 2020 så danskerne i gennemsnit flow-tv i godt to timer (133 minutter), mens de streamede cirka en time daglig, kan man læse i rapporten.

Når tallene kun indeholder seertal for serier, der også har været sendt på flow-tv, vil der derfor være store udeladelser, som eksempelvis »Kastanjemanden«, der blev sendt på Netflix, eller »Doggystyle«, der sendes på DRs streamingtjeneste, DR TV.

Netflix' »Kastanjemanden« er for eksempel ifølge Det Danske Filminstitut blevet set af 815.500 danskere, men her skal gøres opmærksom på, at målemetoderne er anderledes. Filminstituttet bruger data fra Danmarks Statistik til at omregne andel/procenten til et faktisk antal mennesker. Netflix selv offentliggør kun sjældent seer- eller streamingtal.

Fra i år overgår seermålingerne fra Kantar Gallup til analyseinstituttet Nielsen, oplyser Kantar Gallup til Berlingske.